Pudinkový kremeš s mascarpone - postup přípravy
Netradiční dezert z listového těsta a pořádné vrstvy krému z domácího vanilkového pudinku a mascarpone se hodí jak po nedělním obědě, tak i jako součást slavnostní tabule. Příprava je přitom velmi snadná a díky možnosti použít kupované listové těsto (ačkoliv vřele doporučujeme připravit si domácí) se zabýváte prakticky výhradně krémem. Ten je vyváženou kompozicí delikátně ochuceného domácího vanilkového pudinku a smetanového sýra mascarpone.
Ingredience
Mléko nalijte do hrnce a nechte si zhruba 100 ml stranou. Do mléka v hrnci vhoďte citronovou slupku, kterou jste předem zbavili bílých částí, a nechte mléko na středním ohni přivést k varu. Jakmile začne vřít, promíchejte ho, hrnec přiklopte pokličkou a odstavte ho ze sporáku. Pod pokličkou pak nechte horké mléko s citronovou kůrou stát 30 minut.
Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky si schovejte do jiného receptu a žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do jemné konzistence světle žluté barvy. Ve zbylých 100 ml mléka rozmíchejte kukuřičný škrob, dokud se nerozpustí, a přilijte ho do našlehaných vajíček. Přidejte lžičku vanilkového extraktu a míchejte dohladka.
Po 30 minutách vyjměte kousky citronové kůry z mléka a vlijte k němu do hrnce žloutkovou směs. Hrnec postavte zpátky na sporák a při teplotě na hranici mezi mírnou a střední úrovní vařte směs za stálého míchání do zhoustnutí. Jakmile získáte hustý a lesklý pudink, odstavte ho z plotny a ihned do něj zapracujte na kostičky nakrájené máslo. Hotový pudink s máslem přelijte do čisté a studené misky, zakryjte jej potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku, a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím si připravte listové těsto. Vyválejte jej na kusu pečicího papíru do dvou tenkých plátů a s pomocí kroužku z dortové formy o průměru 23 cm z něj vykrojte dva kruhy. Jeden z nich kráječem na pizzu rozkrájejte na obdélníky, ale nechte je pohromadě. Druhý kruh nechte v celku.
Každý plát těsta potřete vodou a posypejte trochou cukru a spolu s pečicím papírem přemístěte na plech a upečte je v troubě předehřáté na 200 °C se zapnutým ventilátorem dozlatova. Upečené pláty těsta nechte vychladnout.
Zatímco těsto chladne, zchladlý pudink vyklopte do velké mísy a přidejte k němu i mascarpone. Obě složky vyšlehejte elektrickým šlehačem do hladkého krému.
Vychlazený korpus, který není rozkrájený na obdélníčky, vložte do dortové formy (nic se neděje, pokud je menší) a vylijte na něj hotový krém, který rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
Na vrstvu krému pak vyskládejte obdélníčky druhého korpusu a vložte hotový dort vychladit do lednice nejméně na 4 hodiny, ale lépe přes noc.
Po vychlazení z dortu sejměte kroužek, stěrkou uhlaďte boky krému po obvodu do roviny, povrch dortu posypejte moučkovým cukrem a podávejte.