Rajčata v medové marinádě bez sterilace - postup přípravy
Jestliže se vám na zahrádce urodilo větší množství cherry rajčátek či jiných drobných rajčat, připravte si tato báječná naložená rajčata v medové marinádě, která vám budou dělat radost po celou zimu. Pokud navíc zvolíte rajčata různých barev, získáte nejen chutné, ale i krásné občerstvení.
Ingredience
Na marinádu
Cibuli oloupejte a rozkrojte ji na čtyři díly. Do sklenic vyskládejte rajčata střídavě s cibulí a čerstvými lístky bazalky. Té nemusí být ve sklenicích mnoho. Protože má výraznou a bohatou chuť, bude stačit jen pár lístků do každé sklenice.
V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a zalijte jí rajčata ve sklenicích. Zakryjte je víčky a nechte 20 minut stát. Poté vodu slijte. Znovu ji přiveďte k varu a rozpusťte v ní sůl, cukr, med a kyselinu citrónovou. Přísady promíchejte, nechte přejít varem a odstavte ze sporáku.
Do sklenic s rajčaty nasypejte po jedné lžičce hořčičného semínka a vše zalijte připravenou vroucí marinádou. Sklenice pevně uzavřete víčky, otočte je vzhůru nohama, překryjte teplou dekou a nechte je do druhého dne zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Hotová sterilovaná rajčata uložte do spíže či do sklepa, kde vydrží i déle než rok.