Recept na pravý domácí sýr z jednoho litru mléka - postup přípravy
Domácí potraviny jsou v dnešní době přepychem, které si nemůže dovolit příliš mnoho lidí. Dříve to byla jedna z normálních věcí, že si lidé sami pěstovali a vyráběli suroviny pro běžný život. Dnes tomu je však jinak, a právě proto se jedná o vzácnost. Mimo to že přesně víte, co jíte, máte vše v BIO kvalitě můžete mít ještě radost z vlastní poctivé práce, která přináší pouze výhody. Vyzkoušejte tedy tento nenáročný recept na pravý domácí a poctivý sýr, na jehož přípravu bude potřebovat především mléko.
Ingredience
Nejdříve si necháme uvařit mléko. Když začne vřít přidáme do něj sůl, smetanu a vejce. Pořádně promícháme a necháme opět chvilku vařit, dokud celá směs nezhoustne. Celé to bude trvat přibližně 5 – 10 minut.
Když je směs hezky hustá, přelijeme ji z hrnce do propustné utěrky a necháme odtéct přebytečnou syrovátku. V utěrce směs uhladíme do kulatého tvaru a necháme ztuhnout. Celý proces tuhnutí může trvat několik hodin a doporučuje se nechat sýr v pokojové teplotě, která není nižší než 15 stupňů, ale ani ne vyšší než 26 stupňů.
Nakonec už zůstává jenom sýr nakrájet a uložit do lednice. Jelikož v něm nejsou žádné přidané konzervanty ani jiné chemické látky, doporučuje se spotřebovat do 4 dní.
Pokud chcete trošku experimentovat, můžete do sýru přidat vždy něco jiného – různé druhy koření nebo bylinky jako kopr, jarní cibulka, pažitka atd. Získáte tak pokaždé trošku jinou chuť. Pokud do sýru přidáte sodu, získáte tak hotový sýr s otvory, což opravdu působí dobrým a profesionálním dojmem.