Recept na vánoční sádláky - postup přípravy
Cukroví ze sádla se také lidově říká sádláky. Jsou to křehoučké sušenky s kakaovou příchutí, které musí milovat snad každý. Na jazyku se přímo rozplývají. Chcete si tento skvost také na svátky dopřát? Pak se inspirujte tímto jednoduchým receptem.
Ingredience
V míse si smíchejte pomocí metličky nebo mixéru vepřové nesolené sádlo s prosátou hladkou moukou, moučkovým cukrem, kakaovým práškem a vanilkou. Vypracujte homogenní hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte uležet asi dvacet minut v lednici. Pak ho vyjměte a rukama ještě propracujte.
Z těsta si vytvořte následně několik stejně velkých kuliček. Ty by měly mít průměr cca 3 centimetry. Uprostřed cukroví pak vytvořte prstem důlek. Sádláky vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na 180 °C po dobu 10 až 15 minut.
Po upečení vyjměte kuličky z trouby, nechte vychladnout, a nakonec plňte rybízovou či jinou oblíbenou marmeládou a ozdobte loupanou mandlí. Sádláky uchovávejte v krabici na suchém a chladnějším místě.
Některé kreativní hospodyňky sádlové pečivo máčí i v čokoládové polevě. Použít k její přípravě lze nejen hořkou čokoládu, ale i tu mléčnou nebo bílou. Kromě mandle je možné dozdobit cukroví i lískovým oříškem, nebo tím vlašským. K podpoření intenzivnější chutě těsta můžete přilít i trochu rumu. Je jen na vaší fantazii a chutích, jak bude výsledek vypadat. Sádláky však budou vždy velice jemné a vláčné.