Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

10 způsobů, jak tvarovat cukroví z dvoubarevného těsta

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

10 způsobů, jak tvarovat cukroví z dvoubarevného těsta - postup přípravy

Fantazie nezná mezí a někdy stačí jen málo snahy a úsilí na vytvoření celé škály ozdobného slavnostního pečiva. Zde máte 10 skvělých tipů, jak kreativně zformovat vaše vánoční cukroví, stačí vám jen světlé a tmavé těsto.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Příprava těsta

1. Do misky vsypte cukr a hladkou mouku. Pokud tvoříte tmavé těsto, odeberte příslušné množství lžic hladké mouky a přidejte stejné množství kakaového prášku. Tím docílíte stejné hustoty a konzistence tmavého i světlého těsta. Do sypkých surovin přihoďte špetku soli a vše promíchejte.

2. Nakonec do směsi přidejte na kostky nakrájené máslo a směs zpracujte do homogenní konzistence. Pracujte rychle, aby těsto nezačalo tát. Poté jej zabalte do fólie a vložte do lednice alespoň na 2 hodiny odležet.

3. Tvarování těsta se snažte co nejvíce urychlit a pakliže bude trvat déle, snažte se výsledné cukroví stále držet v chladu. Poté je vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho dorůžova.

2. KROK

Jednoduché květinky

Ze světlého těsta zformujte 6 drobných kuliček a z tmavého těsta jednu. Všechny kuličky by měly mít stejnou velikost. Světlé kuličky vyskládejte dokola kolem jedné tmavé. Párátkem pak ve středu světlé kuličky zmáčkněte, čímž v nich vytvoříte příčnou čárku. Takto vytvořenou květinku přeneste opatrně s pomocí nože na plech pokrytý pečicím papírem. Barvy můžete otočit a vytvořit naopak tmavou květinku se světlým středem.

3. KROK

Mřížkovaná kolečka

Kousek světlého i tmavého těsta vyválejte na tenkou placku. Obě placky rozkrájejte nožem na 6 stejně širokých pruhů, které seskládejte do mřížky, jako byste tkali látku. Z vytvořeného čtverečku pak skleničkou vykrojte kolečko, které položte na plech.

4. KROK

Krucánek

Z tmavého a světlého těsta vytvořte úzké válečky o průměru kolem 0,5 cm a stočte je jednoduše kolem sebe do „krucánku“. Ten rozkrájejte na kratší dílky o délce kolem 4 cm a vyskládejte je na plech.

5. KROK

Složené květinky

Z obou barev těsta vykrájejte skleničkou či vykrajovátkem kolečka, která poskládejte po dvojicích na sebe a rozkrojte je nožem napůl. Dvojice tmavých a světlých půlkruhů přehněte napůl, čímž vytvoříte smyčku. Tyto smyčky poté spojem přikládejte k sobě a vytvořte kulatou květinku. Můžete střídat umístění světlých a tmavých částí dovnitř nebo ven, čímž vytvoříte pokaždé jiný design pečiva. Doprostřed květinky nakonec zamáčkněte jednu malou kuličku z bílého či černého těsta.

6. KROK

Plněné čtverečky

Ze světlého těsta vyválejte podlouhlou placku a ze stejného množství tmavého těsta zase váleček o stejné délce, jako je světlá placka. Váleček položte doprostřed placky a zabalte ho do ní. S pomocí vidličky výsledný balíček po celé délce mírně rozplácněte, čímž vytvoříte navíc ozdobné vroubkování na povrchu. Nakonec vytvořte vroubky ještě křížem, odkrojte nevzhledné konce a tyčinku rozdělte na čtyři díly. Pořadí barev těsta můžete rovněž prohodit.

7. KROK

Pruhované míče

Vytvořte po třech kuličkách ze světlého i tmavého těsta, které střídavě vyskládejte do kolečka. Ten pak vezměte do dlaní a zformujte z něho kuličku, která bude mít na povrchu krásně barevné proužky. Kuličku nakonec mírně splácněte a položte na plech pokrytý pečicím papírem

8. KROK

Dvoubarevné šneky

Z kousku tmavého i světlého těsta vyválejte dva tenké, stejně velké plátky, které položte na sebe a stočte je do roličky. Roličku vložte na 15 minut do mrazáku ztuhnout. Poté z ní odkrojte nevzhledné okraje a zbytek roličky rozkrájejte asi na půl centimetru široké šnečky.

9. KROK

Šachovnice

Z bílého a tmavého těsta utvořte dva a dva válečky, které poskládejte k sobě a to tak, že vedle sebe přijde světlý a tmavý pruh, které přitlačte k sobě. Odkrojte nevzhledné konce a oba pruhy rozkrojte přesně v polovině. Dva vzniklé obdélníčky položte na sebe tak, aby světlý pruh ležel na tmavém a naopak. Vzniklý hranolek k sobě jemně přitlačte a vložte ho na 15 minut do mrazáku. Po vyjmutí jej nakrájejte na asi půl centimetru silné plátky, které opět vyskládejte na plech a upečte.

10. KROK

Jednoduché květy skládané

Z bílého a hnědého těsta vykrájejte drobná kolečka, která střídavě po šesti kusech složte přes sebe do kruhového tvaru. Tím vytvoříte černobílou květinku, kterou opatrně položte na plech a upečte.

11. KROK

Dvoubarevná poupátka

Z tmavého těsta vykrájejte menší kolečka a ze světlého zformujte drobné kuličky, které položte doprostřed tmavých koleček a zabalte je do nich jako do balíčku. Balíček uzavřete a vyválejte do kuličky. S pomocí kávové lžičky vytvořte po obvodu kuličky směrem od středu půlkulaté vrypy a do středu uprostřed nich vmáčkněte světlou kuličku.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů