Řecká omáčka Tzatziki - postup přípravy
Jestliže jste se rozhodli doma trošku zaexperimentovat a vyzkoušet i zahraniční kuchyni, pak vám v repertoáru nesmí chybět tzatziki omáčka. Její příprava není vůbec složitá.
Základ
Zálivka
Vezměte si okurku a oloupejte ji, odkrojte z ní rohy a nastrouhejte ji nahrubo. Dejte ji do menší misky a přidejte k ní vinný bílý ocet a sůl. Po důkladném promíchání surovin dejte misku s okurkou bokem a nechejte ji na chvíli odležet.
Nyní připravte jogurtovou zálivku. Jednu třetinu stroužku česneku dejte do mixéru spolu s olivovým olejem a důkladně česnek promixujte. Ve výsledné omáčce by se neměly nacházet jeho kousky, proto musí být rozmixovaný, co nejvíce to jde. Do větší mísy dejte jogurt a přidejte k němu olivový olej s česnekem a vinný ocet. Dále do ní dejte mletý černý pepř a sůl. Míchejte směs, dokud nebude krémová.
Nyní přidejte nastrouhanou okurku, ještě předtím ji ovšem zabalte do utěrky a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu. Tato šťáva by totiž mohla zkazit krémovou texturu výsledné omáčky. Vymačkanou okurku promíchejte se zbytkem omáčky a dle chuti ji ještě dochuťte. Kopr omyjte a nasekejte ho nadrobno. Přidejte ho do omáčky, finálně ji promíchejte a máte hotovo. Dobrou chuť!