Řez „Malinový obláček“ s vanilkovým krémem - postup přípravy
Pokud plánujete rodinnou oslavu, připravte svým hostům tento luxusní malinový řez s vanilkovým krémem. Před podáváním ho můžete ještě ozdobit čerstvou mátou nebo meduňkou.
Na korpus
Na sněhovou pusinku
Na krém
Na malinovou vrstvu
V míse smíchejte mouku, cukr a vanilkový cukr. Poté do směsi přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a lehce ho promíchejte. Následně do něj přidejte žloutky a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto vložte do lednice na 10 minut, poté ho vyjměte a rozprostřete na pech o velikosti 30×22 cm vyloženého pečicím papírem.
Těsto propíchejte pomocí vidličky a vložte ho zpět do lednice na 1,5 hodiny. Poté ho přendejte do předehřáté trouby na teplotu 200 °C a korpus pečte 17–20 minut. Poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout.
Bílky se špetkou soli ušlehejte do tuhé pěny. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nezískáte lesklý a pevný sníh.
Na pečicí papír nakreslete obdélník o rozměrech 30×22 cm. Sníh rozetřete do obdélníkového tvaru a sušte ho v troubě při teplotě 140 °C po dobu 1,5 hodiny. Poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout.
Želatinu nasypte do 150 ml džusu a nechte ji v hrnci rozpustit. Poté ji smíchejte se zbylým džusem a nechte ho lehce ztuhnout v lednici.
Na upečený korpus rozprostřete maliny po celé ploše a zalijte je lehce ztuhlou želatinou. Poté plech vložte do lednice a nechte řez zcela ztuhnout.
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do pěny, přidejte k nim mouku a směs promíchejte. Postupně do ní přilévejte horké mléko. Poté směs přelijte do hrnce a vařte ji na mírném ohni do zhoustnutí. Poté ji nechte vychladnout.
Změklé máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a postupně do něj zašlehejte vychladlý pudink. Vychladlý a ztuhlý řez vyjměte z lednice a po celé ploše rozetřete vzniklý krém.
Řez přiklopte vychladlou bílkovou pusinkou a nechte ho odpočinout v lednici 2–3 hodiny. Poté ho nakrájejte a servírujte. Před podáváním ho můžete ještě ozdobit malinami a čerstvou mátou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.