Řízek „Ondráš“ v bramboráku se zelným salátem

i Zdroj fotografie: Ladislava Šatavová
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
30 minut
NÁROČNOST
Snadná

Řízek „Ondráš“ v bramboráku se zelným salátem - postup přípravy

Ondráše jsou řízky z jakéhokoliv masa, které jsou obalené namísto trojobalu v bramborákovém těstě. Tato dobrota je pod různými názvy známá po celém Česku; vyzkoušejte ji podle receptu od paní Ladislavy Šatavové a zjistěte, proč jsou Ondráše tak oblíbené.
1. KROK

Brambory oloupejte a nastrouhejte 2 ks najemno a 3 ks nahrubo. Z nastrouhaných brambor vymačkejte veškerou přebytečnou šťávu, osolte je a opepřete, přidejte drcený kmín, majoránku a prolisovaný česnek. Přiklepněte do směsi 2 vejce, přisypejte trochu strouhanky a hladké mouky a zadělejte soudržné těsto.

2. KROK

Maso nakrájejte na plátky, mírně rozklepejte a po obou stranách osolte či opepřete. V pánvi rozehřejte sádlo a položte na něj tenčí vrstvu bramborákového těsta, které na mírném ohni smažte, dokud se zespodu mírně nezatáhne. Do bramboráku vtlačte připravený plátek masa a zakryjte jej druhou vrstvou bramborákového těsta. Takto nechte řízek zvolna smažit z každé strany alespoň 15 minut, aby se maso uvnitř propeklo. Nemusíte se bát, že by bylo vysušené, bramborové těsto veškerou vláhu udrží uvnitř. Tímto způsobem zpracujte i zbytek bramborového těsta a masových plátků.

3. KROK

Pro přípravu zelného salátu nakrouhejte zelí na tenké nudličky, které v míse důkladně rukama promačkejte. Osolte jej a opepřete, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a jemně strouhaný křen. Salát promíchejte, dochuťte ho trochou octa a cukru a podávejte spolu s osmaženým Ondrášem.

Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 499 hlasů
Nahlásit chybu
68 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt