Rohlíčky se zakysanou smetanou a ořechovou náplní - postup přípravy
Z těsta zadělávaného se zakysanou smetanou, které ale nekyne, jdou udělat skvělé rohlíčky a lze je naplnit třeba ořechovou náplní s medem. Recept nám poskytla paní Martina Wágnerová.
Na těsto
Na náplň
Nejprve si připravte náplň, aby stihla vychladnout. Mléko, cukr a med přiveďte v rendlíku k varu. Poté směs sejměte ze sporáku a vmíchejte do ní směs mletých vlašských ořechů, namletých piškotů a skořice. Nechte vychladnout. Náplň do rohlíčků může být i jiná, záleží na vaší fantazii.
Všechny ingredience na těsto dejte do zadělávací mísy a rukou nebo robotem vypracujte hladké nelepivé těsto. Ačkoli v něm je droždí, nedává se kynout, ale hned se s ním pracuje.
Rozdělte těsto na 4 části. Z každé vyválejte kulatou placku o tloušťce asi 2 až 3 milimetry a kolečkem na pizzu ji rozkrájejte na 8 trojúhelníků.
Na širší konec dejte náplň a rohy zahněte dovnitř, aby se překryly. Pak těsto srolujte ke špičce. Dejte rohlíčky na plech vyložený pečicím papírem.
Rozšlehejte vejce a rohlíčky jím potřete. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte rohlíčky, dokud nebudou hezky zlatavé. Před podáváním je pocukrujte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.