Rychlá domácí cuketová pomazánka s mrkví a cibulí - postup přípravy
Cuketa zapečená, vařená, dušená či grilovaná. To všechno už určitě znáte. Pokud byste chtěli nějaké jednodušší občerstvení či hledáte nějaký zajímavý předkrm, máme pro vás tip na báječnou pomazánku z cukety. Je snadná, rychlá a navíc i levná. Jediné, co potřebujete navíc, je mixér. Jeho funkci ale v případě nouze částečně zastane i vidlička.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na jemné kostičky.
Cuketu umyjte, osušte, zbavte jí obou konců a nakrájejte ji na kostky.
Mrkev v případě potřeby očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje (případně použijte sádlo nebo máslo, podle toho, co máte zrovna při ruce) a osmahněte na něm na středním plamenu nejprve cibuli, kterou smažte asi minutu či dvě, pak přidejte mrkev, tu smažte další minutu a nakonec přidejte cuketu. Podle chuti ji osolte a opepřete, pánev zaklopte pokličkou a restujte vše dalších 10 až 15 minut.
Když je cuketová směs hotová, vhoďte ji do velké mísy.
Čerstvý kopr omyjte pod proudem studené vody a osušte ho papírovými utěrkami od přebytečné vody. Ostrým nožem ho pak nasekejte najemno a přidejte ho do mísy s restovanou zeleninou.
Oloupejte dva či tři stroužky česneku a buďto je prolisujte, anebo jen nahrubo nakrájejte (podle toho, zda budete směs mixovat, anebo jen mačkat vidličkou). Nakonec přidejte do směsi tavený sýr (případně smetanový sýr typu žervé).
Všechny přísady promixujte mixérem, dokud nevznikne homogenní směs.
Hotovou pomazánku vložte v míse do lednice alespoň na 20 minut vychladit a proležet a servírujte ji s čerstvým bílým či tmavým pečivem.
Dobrou chuť.