Rychlá piškotová buchta s pudinkem a ovocem podle starého receptu - postup přípravy
V dobách, kdy neexistovaly digitální váhy, se odměřovaly suroviny na dvouramenných váhách podle vzájemného poměru. Zkuste se do těch dob vrátit s receptem na báječnou rychlou buchtu s ovocem podle starého receptu tatínka paní Dany L.
Ingredience na těsto
Na ozdobu
Zvažte všechna vejce ve skořápce a stejnou váhu použijte k odměření cukru. Odeberte jedno vejce a tato váha značí množství použité mouky. Pokud nemáte váhu, můžete počítat zhruba 1 polévkovou lžíci mouky na 1 vejce a cukr podle chuti.
Do hluboké mísy vyklepněte 5 vajíček, přidejte cukr a vše vyšlehejte do jemné a nadýchané pěny. V několika krocích zapracujte do směsi mouku a prášek do pečiva a získané těsto dejte péct na 180 °C po dobu kolem 10 až 12 minut. Propečení zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Hotový korpus nechte vychladnout.
Pokud chcete, korpus natřete ovocným džemem dle své chuti. Vychladlý pudink vyšlehejte do pěny a rozetřete jej na vrstvu džemu. Na pudinkovou vrstvu vyskládejte kompotované nebo čerstvé ovoce podle své chuti. Ze šťávy z kompotu připravte želatinu podle návodu na obalu a nalijte ji na povrch buchty.
Připravený moučník dejte do lednice vychladit a ztuhnout alespoň na 2 hodiny, nebo lépe přes noc. Poté ji už jenom naporcujte a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.