Rychlá zásmažková polévka - postup přípravy
Když je hlad a venku sychravo, za polévku by dal člověk cokoliv. V tu chvíli přijde vhod superrychlá, sytá a zdravá zásmažková polévka podle receptu od paní Venduly Kainové.
Ingredience
V hrnci rozehřejte kousek másla a zaprašte ho hladkou moukou, kterou opékejte tak dlouho, dokud nezíská tmavě zlatavou až hnědou barvu. Zásmažku zalijte trochou vroucího vývaru nebo vody s rozmíchaným masoxem a jíšku důkladně rozmíchejte. Poté přilijte i zbytek vývaru či vody a opět promíchejte.
Do zahuštěného vývaru přidejte očištěnou a na drobné kostičky nakrájenou mrkev, petrželku, kolečka či proužky pórku a pokrájené zelené fazolové lusky. Přihoďte hrst hrášku, na kostky pokrájené brambory a případně houby. Polévku vařte, dokud brambory úplně nezměknou.
Dovařenou polévku podle chuti osolte, přidejte kmín a majoránku. Úplně na závěr dodejte prolisovaný česnek a jemně nasekanou petrželovou nať a podávejte.