Rychlé a snadné čokoládové řezy z mixéru - postup přípravy
Jeden mixér a několik základních surovin stačí na výrobu báječného čokoládového dortu, který vypadá i chutná jako z dílny profesionálního cukráře. Ve skutečnosti však jeho přípravu zvládne i nezkušený začátečník a hotovo bude mít doslova v cukuletu. Pokud tedy spěcháte a potřebujete rychle upéct nějakou dobrotu, tohle je recept určený právě pro vás.
Těsto
Krém
Poleva
Nasypejte hrnek cukru do nádoby mixéru. Přidejte tři vajíčka, vanilkovou esenci, čtvrt hrnku mléka a půl hrnku oleje a všechny přísady spolu rozmixujte do jednolité, světle žluté konzistence.
Do hluboké mísy nasypejte jeden a půl hrnku hladké mouky, přidejte k ní tři polévkové lžíce kakaového prášku a jednu lžíci prášku do pečiva. Všechny suché přísady vzájemně promíchejte do homogenní směsi.
K sypkým přísadám přilijte z mixéru vaječnou hmotu a metlou či elektrickým šlehačem vyšlehejte tmavě hnědé, řidší těsto.
Vlijte ho do obdélníkové formy vyložené pečicím papírem, urovnejte povrch špachtlí a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C péct po dobu kolem 25 minut. Dopečený korpus nechte vychladnout a celý jeho povrch rovnoměrně propíchejte špejlí. Dort pak zalijte jedním hrnkem mléka a nechte ho, aby se úplně vsáklo do těsta.
Do misky nasypejte dvě a půl lžíce kakaa a přelijte ho čtvrt hrnkem vody. Metličkou pak obojí smíchejte do hnědé hladké hmoty.
V jiné míse smíchejte jeden hrnek studené vody s jedním hrnkem sušené smetany a elektrickým šlehačem vyšlehejte do hustého krému. K němu pak přilijte rozpuštěné kakao a znovu promixujte, abyste získali pevnou kakaovou šlehačku.
Krém přeneste špachtlí na korpus ve formě a rovnoměrně ho rozetřete po celém povrchu. Stěrkou ho pak důkladně uhlaďte do roviny a vložte do lednice na 20 minut ztuhnout.
Nakonec připravte čokoládovou polevu. Do hrnce nasypejte cukr, přidejte kakao, mléko, olej a vanilkovou esenci a dobře promíchejte. Postavte hrnec na kamna a na středním ohni přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne.
Polevu vylijte na ztuhlý dort a rozprostřete ji rovnoměrně po celém povrchu. Vraťte zpátky do lednice přes noc ztuhnout.
Hotové řezy nakrájejte na obdélníkové porce a podávejte s voňavým čajem nebo kávou.
Dobrou chuť.