Jemné a nadýchané domácí listové těsto - postup přípravy
Abyste si mohli na svých oblíbených sladkých i slaných pochoutkách pochutnat vždy, když si vzpomenete, máme pro vás jednoduchý recept na domácí listové těsto, které můžete mít stále po ruce. Lze ho totiž bez obav zamrazit.
Ingredience
Mouku prosejte do mísy a odložte stranou. Do druhé mísy vlijte ledovou vodu, ocet, přidejte sůl, rozšlehané vejce a vše dobře promíchejte. Suchou a tekutou směs smíchejte dohromady a uhněťte těsto. Měli byste získat měkké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.
Připravte si pomoučený vál a těsto na něm rozdělte na dva stejné díly. První část rozválejte na co nejtenčí plát o tloušťce maximálně 5 mm. Změklé máslo rozpulte a jednu polovinu rozetřete na rozválené těsto.
Následně rozválejte druhou půlku těsta a položte ji na tu první. Srovnejte okraje, aby bylo těsto rovnoměrné. Nyní těsto namažte druhou půlkou másla a stočte ho do těsného válečku. Poté váleček smotejte do tvaru šneka a zabalte do potravinové fólie.
Takto zabalené těsto vložte na 15 minut do mrazáku, vyjměte a následně vložte do lednice, kde ho chlaďte minimálně 2 hodiny. Po této době těsto vyjměte z lednice, rozbalte jej a znovu vyválejte. Pak těsto složte „do obálky“ a vložte do mrazáku, kde ho uchovejte pro použití v budoucnu.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: MaryanaTastyFood