Rychlé listové těsto se sušeným droždím - postup přípravy
S oblibou pečete nejrůznější koláče, záviny a štrúdly? Pak určitě přivítáte domácí listové těsto, které je připravené ze sušeného droždí. Jeho nadýchanou a jemnou konzistenci si rozhodně zamilujete a produkty ze supermarketu nebudou mít šanci.
Ingredience
Kvásek
Začněte přípravou kvásku. V misce si rozmíchejte ve vlažné vodě krupicový cukr se sušeným droždím do homogenní kašičky. Poté vše překryjte potravinovou fólií a nechte nakynout asi deset minut při pokojové teplotě.
V další fázi si k ruce vezměte větší mísu a v ní promíchejte hladkou mouku spolu se solí a zbylým cukrem. Také do směsi přidejte rozšlehané vejce, mléko, vzešlý kvásek a na malé kousky nakrájené máslo.
Ve výsledku byste měli vypracovat hladké a homogenní těsto vláčné konzistence.
Hotové těsto příliš nehněťte, nebylo by totiž po upečení tak nadýchané. Hmotu tedy následně zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do lednice na dvě hodiny. Po uplynutí této doby těsto vyjměte, rozbalte z fólie a na pomoučeném vále několikrát vyválejte a překládejte na půl. Tak se vytvoří lístkování. Nakonec použijte dle potřeby k pečení chutných moučníků.
Pokud nevíte, co z domácího listového těsta upéct, můžete se nyní inspirovat. Skvělé z něj budou například záviny. K plnění použijte například mletý mák s cukrem a švestkovými povidly. Hodit se ovšem budou i strouhaná jablíčka se skořicí a rozinkami máčenými v rumu.