Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí medovník se zakysanou smetanou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Domácí medovník se zakysanou smetanou - postup přípravy

Pokud hledáte recept na netradiční medovník, vyzkoušejte tento, který je plněný zakysanou smetanou, sušenými švestkami a ořechy. Jeho příprava není vůbec složitá a zvládne ho i úplný začátečník.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Na korpus

Na krém

Na dokončení

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Vejce rozklepněte do hrnce, přisypte k nim cukr a  vyšlehejte je do pěny. Poté přidejte med, velmi změklé máslo a špetku soli. Směs následně dobře promíchejte.

2. KROK

Postupně do směsi přisypávejte mouku smíchanou s jedlou sodou a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Poté do jiného hrnce napusťte vodu a přiveďte ji varu.

3. KROK

Hrnec s těstem vložte nad hrnec s vroucí vodou a směs míchejte, dokud nevypracujete hladké a lehce lepivé těsto.

4. KROK

Pomocí lžíce odkrojte kousek těsta, přendejte ho na bohatě pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho do tenkého plátu. Postup opakujte, dokud budete mít dostatek těsta. Vzniknout by vám mělo 18–20 kusů.

5. KROK

Jednotlivé pláty poté přendejte na plech vysypaný moukou, několikrát ho propíchněte vidličkou a postupně je pečte při teplotě 190 °C po dobu 3–4 minut, dokud korpus není zlatavý.

6. KROK

Plát vyjměte, přendejte ho na pracovaní plochu, ořízněte ho podle dortové formy a odkrojky nevyhazujte. Poté dejte péct další. Postup opakujte, dokud budete mít dostatek plátů.

7. KROK

Pomocí suché mašlovačky očistěte upečené korpusy od přebytečné mouky. Sušené švestky vložte do hrnce, přisypte k nim cukr a vařte je do změknutí.

8. KROK

Uvařené švestky vyjměte, vypeckujte je a nakrájejte je na malé kousky. Poté pomocí válečku rozdrobte na malé kousky odkrojky korpusů.

9. KROK

Ořechy orestujte na pánvi, 7–8 ks celých ořechů odložte stranou a zbytek nasekejte najemno. Do velké mísy přendejte zakysanou smetanu, přidejte do ní cukr a směs míchejte, dokud se zcela nerozpustí.

10. KROK

Plát položte na talíř nebo jiný podnos, potřete ho zakysanou smetanou a posypte ho švestkami a ořechy. Poté na něj položte další plát, lehce ho přitlačte rukou a postup opakujte, dokud budete mít dostatek plátů a náplně.

11. KROK

Nakonec vzniklý medovník potřete krémem a ze všech stran ho posypte nadrcenými kousky korpusu. Poté ho ozdobte celými ořechy.

12. KROK

Domácí medovník nechte v lednici odpočinout alespoň 4 hodiny a poté ho nakrájejte na kousky a můžete servírovat.

13. KROK

Tip: Kromě švestek můžete použít také rozinky, meruňky nebo jiné oblíbené sušené ovoce.

14. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

15. KROK

Videopostup krok za krokem

16. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů