Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé recepty na silvestrovské oslavy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 5 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Rychlé recepty na silvestrovské oslavy - postup přípravy

K silvestrovským oslavám zkrátka a dobře patří nějaké ty dobroty na zub. My vám nyní dáme tipy, jak si připravit skutečně pestrou hostinu s mnoha lahodnými pomazánkami a chlebíčky. Než se však pustíte do samotného tvoření, je potřeba si ujasnit několik základních věcí.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ještě, než začnete chystat hostinu na Silvestra

Důležité je před samotnými přípravami promyslet, jakou vlastně chcete skladbu silvestrovského jídelníčku. Chuťovky tedy nejlépe přizpůsobte nápojům, které budete konzumovat. K pivu se například nejlépe hodí paprikové nebo česnekové pomazánky. K vínu zase přijdou vhod ty jemné smetanové, sýrové a jednohubky s kaviárem. Před nákupem surovin si určitě doma udělejte přehledný seznam všeho, co budete potřebovat. Soustřeďte se hlavně na čerstvé potraviny a také kvalitní, aby poslední den v roce skutečně stál za to. Podle počtu hostů pak zvolte množství jednohubek a chlebíčků. Aby byl výběr pestrý, je ideální připravit cca šest až osm druhů jednohubek. Ty opatřete nejlépe párátkem, aby se dobře pojídaly. K chlebíčkům si pojďme říct něco více.




Chlebíčky a vše kolem nich

K přípravě chlebíčků volte čerstvé bagety nebo veky. Vhodné je nakombinovat celozrnné pečivo s tím světlým klasickým. Každý si tak najde to své, co preferuje. Vybírat můžete mezi následujícími druhy chlebíčků:

  • S kaviárem: jeden chlebíček by měl obsahovat zhruba pět gramů kvalitního kaviáru a pět gramů másla. Kaviár musí být skutečně čerstvý.
  • Se sýrem: k přípravě sýrových chlebíčků jsou vhodné sýry plné chuti, jako je eidam, ementál a čedar. Pomazánku připravte z cca osmi gramů másla a deseti gramů strouhaného sýra (přepočteno na jeden chlebíček). Obložit můžete chlebíček na povrchu ještě sýrovým plátkem.
  • Se šunkou nebo rostbífem: i masové chlebíčky mají většinou na oslavách úspěch. Zejména muži se po nich mohou utlouct. K jejich výrobě je vhodná nejen šunka, nebo rostbíf, ale také jakýkoliv měkký či trvanlivý salám. Na jeden chlebíček byste měli položit asi dvacet gramů uzeniny.
  • S rybičkami: zvolit můžete buďto sardinkovou pomazánku, nebo pak olejovky k obložení. Chutná budou i tresčí játra v oleji.
  • S různými druhy salátů: nejoblíbenějšími chlebíčky jsou ty se salátem hermelínovým nebo bramborovým. Použít však můžete i ten vlašský.

Chybu určitě neuděláte ani s kanapkami, které jsou mezi lidmi obzvlášť populární. K těm si ale musíte zakoupit speciální lžičky. V nich bude pokrm vypadat skvostně. Zde vám přinášíme tip na excelentní kanapky, z kterých budou všichni unesení.

Recept na kanapky: Kuřecí prsíčko v bazalce s jablečnou omáčkou

Potřebovat budete na skvělé kuřecí kanapky (asi 12 ks) tyto suroviny:

  • kuřecí prsa: 160 g
  • sušená bazalka (může být i čerstvá): 1/2 šálku
  • máslo: 3 lžíce
  • jablka: 310 g
  • bílé suché víno: 110 ml
  • čerstvý zázvor: cca 25 g

Nejprve se pusťte do jablečné omáčky. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na drobné kostky. Pak je dejte do rendlíku a začnete vařit na středním plamenu. Po chvíli podlijte bílým vínem a přisypte loupaný jemně strouhaný zázvor. Vše dobře promíchejte a provařte, než vám vznikne omáčka. Tu můžete zjemnit rozmixováním. Kuřecí prsíčka pak nakrájejte na asi desetigramové až dvanáctigramové kousky (12 ks) a obalte v sušené nebo jemně nasekané čerstvé bazalce. Maso opečte dozlatova ze všech stan na másle. Až budete mít vše hotové, servírujte kanapky tak, že nejprve je naplníte jablečnou omáčkou a pak do ní umístíte maso. Dozdobit lze porci jemně nasekanou petrželkou a cherry rajčátky.

Další úžasné chuťovky, s kterými budete mít úspěch

Také se můžete inspirovat těmito lahodnými pokrmy, které na silvestrovském stole udělají parádu a hostům určitě zachutnají:

Švestky ve slanině

Kombinace sladkého se slaným osloví kdejakého gurmána. Abyste připravili tuto dobrotu, potřebujete:

  • suché červené víno: 110 ml
  • tmavý rum: 2 lžíce
  • sušené švestky: 25 ks
  • plátky libovější slaniny: 25 ks

Nálev si připravíte smícháním červeného vína s rumem. Do něj pak namočte na tři hodiny sušené švestky. Tak natáhnou skvělé aroma a budou mít i dokonalou chuť. Po uplynutí doby marinování vyjměte švestky a omotejte každou z nich plátkem libovější slaniny. Nakonec spojte oba konce uzeniny párátkem. Jednotlivé jednohubky vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte do trouby rozpékat na asi čtvrt hodiny.

Opilé meruňky s fetou

Velmi jednoduše připravíte jednohubky i z těchto ingrediencí:

  • sušené meruňky: 150 g
  • meruňkovice (může být i vodka): cca 220 ml
  • sýr feta: asi 100 g
  • bagety (tmavá): 1 ks

Sušené meruňky nejprve opláchněte čistou vodou a pak je naložte do meruňkovice na dvacet minut. Poté je nechte okapat. Ovoce následně plňte kousíčkem fety a připevněte párátkem k plátku celozrnné bagetky. Tato jednohubka se na stole dlouho „neohřeje“.

Křenové jednohubky

Velmi chutné budou křenové jednohubky, které lze dozdobit například hroznovým vínem, rukolou, nebo kouskem šunky. Na jejich přípravu budete potřebovat tyto ingredience:

  • čerstvý křen: 55 gramů (nebo dle chuti)
  • smetanový sýr Philadelphia nebo žervé
  • hroznové víno: 1 větší trs
  • celozrnná bageta: 2 ks

Čerstvý křen si oloupejte a jemně nastrouhejte do misky. Pak jej smíchejte spolu se smetanovým sýrem. Připravenou pomazánku naneste pomocí cukrářského sáčku na plátky bagetky a dozdobte třeba hroznovým vínem, které zafixujete párátkem. Chutné však budou jednohubky i s vykrojeným kolečkem šunkového salámu, nebo lístečkem čerstvé rukoly.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů