Rychlý čokoládový dezert se šlehačkou - postup přípravy
Čokoládu můžete jít samotnou, stejně jako ji použít jako základ chutných sladkých dezertů. Jeden z těch jednodušších, s nadýchanou šlehačkou, je právě tento. Připravte si ingredience, začínáme.
Ingredience
Nalijte vodu do hrnce a začnete ji pozvolna zahřívat. Mezi tím si nakrájejte hořkou čokoládu na menší kousky. Čím budou menší, tím lépe se vám budou rozpouštět. Kousky čokolády vhoďte do misky. Nakrájejte si na kostky povolené kvalitní máslo. To přihoďte k čokoládě. Vše zasypte cukrem a mísu položte do horké vodní lázně. Pomalu s obsahem míchejte a čekejte, až se rozpustí. Vše důkladně promíchávejte, aby se ingredience dokonale propojily.
Do vedlejší mísy nejprve nasypte veškerou prosátou mouku. Do ní vmíchejte lžičku prášku do pečiva. Následně do ní musí zamířit také veškeré kakao. Čím bude kvalitnější, tím lépe. Vše vzájemně promíchejte. Následně přichází čas na to, přilít do této směsi rozpuštěnou čokoládu s máslem. Přilévejte ji postupně, stejně jako 250 mililitrů mléka. Na začátku přidejte také vanilkový extrakt. Nyní vše důkladně promíchejte v jednotnou hmotu. Těsto by mělo být spíše tužší.
Vezměte hlubší plech a důkladně ho vymažte olejem. Dále plech ještě pro jistotu vymažte pečicím papírem. Na něho přesuňte veškeré těsto. Vzhledem k jeho pevnější konzistenci se ho snažte co nejdůkladněji rozhrnout až do stran a do rohů a také se snažte co nejlépe zarovnat jeho plocho. Když je vše připraveno, vložte plech s těstem do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Zde pečte po dobu 25 – 30 minut.
Když se těsto peče, nalijte do mísy veškerou smetanu ke šlehání a začněte z ní pomocí mixéru vytvářet šlehačku. V průběhu míchání přidávejte také moučkový cukr, který by se měl ve směsi rozpustit. Hotovou šlehačku si odložte a ve vodní lázni rozpusťte čokoládu smíchanou s plnotučným mlékem. Po vyndání těsta z trouby ho nechte vystydnout, pomažte šlehačkou, zalijte čokoládovou polevou, dejte ztuhnout do lednice a můžete podávat.