Rychlý medovník se zakysanou smetanou - postup přípravy
Upečte své rodině netradiční medovník se zakysanou smetanou, jehož příprava nebyla nikdy snazší. Podávat ho můžete samotný, s domácí šlehačkou nebo s rozvarem z lesního ovoce.
Medovníkové těsto
Krém ze zakysané smetany
Máslo a med vložte do hrnce a směs rozpusťte na středním plameni. Poté přidejte jedlou sodu a vařte ji 1–2 minuty nebo dokud směs nezíská zlatavou barvu.
Směs stáhněte z ohně a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji pečlivě promíchejte a odstraňte z ní bublinky.
Vejce se špetkou soli vyšlehejte do nadýchané hmoty a poté do ní postupně zašlehejte cukr. Jakmile se cukr rozpustí, pomalu do směsi zašlehejte medovou hmotu.
Do vyšlehané směsi postupně přisypávejte prosátou hladkou mouku. Opatrně a pomalu ji zapracujte metličkou. Poté těsto vylijte na plech o velikosti 42×32 cm vyložený pečicím papírem.
Plech vložte do předehřáté trouby a medovník pečte při teplotě 180 °C po dobu 15–20 minut. Před koncem pečení zapíchněte párátko doprostřed těsta. Pokud je párátko čisté, můžete pečení ukončit.
Medovník vyjměte z trouby a nechte ho lehce vychladnout. Obraťte ho a stáhněte z něj pečicí papír. Seřízněte okraje a dejte je stranou. Poté ho rozřízněte napůl a nakonec ho rozkrojte podélně.
Zakysanou smetanu pomocí plátýnka zbavte přebytečné vody a vyšlehejte ji do pěny. Moučkový cukr smíchejte s vanilkovým cukrem a postupně ho přisypávejte do vyšlehané smetany.
Hotový krém postupně nastřete na všechny pláty medovníku, včetně toho vrchního. Nakonec natřete krémem i boky.
Odřezané kraje vložte do mixéru a rozmixujte je najemno. Poté celý medovník pečlivě posypte tak, aby nešel vidět krém. Přendejte ho do lednice a nechte ho alespoň hodinu odležet.
Hotový medovník nakrájejte na kousky a servírujte ho. Můžete ho podávat samotný, se šlehačkou nebo s rozvarem z lesního ovoce.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: U nás chutná