Šátečky s tvarohovou náplní a rozinkami - postup přípravy
Tento recept potěší všechny milovníky tradičního sladkého pečiva, které je vhodné ke snídani i jako dezert. Šátečky s tvarohovou náplní a rozinkami jsou úžasně vláčné.
Kvásek
Těsto
Na vymazání
Tvarohová náplň
Na potření
Začněte s přípravou kvásku. Mléko smíchejte s droždím, klasickým i vanilkovým cukrem, moukou, směs zakryjte a nechte 15–20 minut reagovat.
Do kvásku vmíchejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce, sůl, a jakmile se ingredience propojí, také mouku.
Tip: Mouku předem prosejte a přidejte ji nadvakrát, aby v těstu nevznikly hrudky.
Z ingrediencí uhněťte hladké těsto, které vložte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělte na 20 stejných částí, z kterých vytvořte bochánky. Ty zakryjte a nechte kynout ještě 15–20 minut. Mezitím připravte náplň.
Tvaroh smíchejte s rozinkami, klasickým i vanilkovým cukrem, vaječným žloutkem a špetkou soli. Z každého bochánku vyválejte plát o tloušťce 0,4 cm, do jehož středu vložte náplň.
Na každé straně těsta, kterou náplň nepokrývá, vytvořte řez, kterým protáhněte druhý okraj těsta tak, abyste do něj náplň uzavřeli.
Tip: Při tvorbě šátečků se nechte inspirovat postupem níže ve videu.
Šátečky s tvarohovou náplní vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, který zakryjte potravinovou fólií a nechte je kynout posledních 20 minut.
Dezert nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte ho v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 18–20 minut.
Tip: Aby byl dezert lépe stravitelný, servírujte ho až poté, co vychladne.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Елена Туряница – Учимся Готовить Вместе!

