Semínkový chléb bez mouky a droždí - postup přípravy
Semínkový chléb je plný výživných ingrediencí, má křehkou strukturu a skvěle chutná. Výhodou je velmi snadná a rychlá příprava, bez nutnosti použití mouky nebo droždí.
Těsto
Na vymazání
Ovesné vločky smíchejte s dýňovými, slunečnicovými a sezamovými semínky. Přidejte chia semínka a také lněná semínka, která jste předem rozemleli na jemný prášek.
Do směsi přidejte také sůl a ingredience důkladně zamíchejte. Na závěr přilijte vodu a po promíchání vložte těsto na 8 hodin do lednice.
Poznámka: Mísu s těstem přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií.
Po osmi hodinách těsto promíchejte pomocí rukou a naplňte jím formu na pečení, kterou předem vymažte olejem a vyložte pečicím papírem.
Semínkový chléb pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60–80 minut.
Tip: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte, když do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte upečeno. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Po upečení vyjměte chléb z formy a nechte ho volně vychladnout. Následně můžete chléb ihned podávat s oblíbenou pomazánkou.
Tip: Chléb ze semínek můžete také zamrazit a konzumovat ho později. Předtím ho můžete ohřát v toustovači nebo například mikrovlnné troubě.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Domácí vaření