Silvestrovský pizza závin - postup přípravy
Pokud přemýšlíte o tom, že byste na oslavy Silvestra připravili nějaké originální a chutné občerstvení, inspirujte se tímto receptem na kynutý závin plněný uzeninou, zeleninou a sýrem. Je vážně skvělý a navíc na stole vypadá báječně.
Ingredience na těsto
K naplnění
Do hluboké mísy vyklepněte jedno vejce a zasypejte ho lžičkou soli a lžící cukru. Metlou vše prošlehejte a postupně za stálého míchání přilijte teplé mléko a teplou vodu. Do směsi přidejte téměř rozpuštěné máslo a instantní droždí a vše rozmíchejte dohladka. Nakonec přisypejte prosátou hladkou mouku a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud by stále lepilo, přidejte asi 30–50 gramů mouky. Z těsta zformujte kouli, kterou nechte v zakryté míse 1 až 1,5 hodiny kynout.
Z vykynutého těsta vymačkejte vzduch a rozdělte jej na dvě poloviny. Z každé půlky utvořte kouli, na prkénku je zakryjte fólií a nechte 10 minut stát a nakynout. Poté odeberte jednu z koulí, posypejte ji trochou mouky a válečkem ji rozválejte na tenkou placku. Kráječem na pizzu ji po obou stranách rozkrájejte na tenké pramínky, prostředek ale nechte v celku.
Nyní přijde na řadu plnění. Prostřední pruh mezi rozkrájenými pruhy potřete kečupem (nejlépe domácím) či rajčatovou omáčkou a postříkejte ho ze zdobicího sáčku majonézou. Na ni nasypejte trochu na kostičky pokrájeného salámu nebo klobásy. Poté rozmístěte na proužky pokrájenou zelenou papriku a na ni plátky rajčete. Na kolečka rajčete nasypejte několik lžic sterilované kukuřice a vše posypejte jemně nasekaným koprem nebo jinými oblíbenými zelenými bylinkami. Vše nakonec znovu pokropte majonézou a zasypejte jemně nastrouhaným sýrem, který máte rádi.
Těsto nyní uzavřete kolem náplně. To proveďte tak, že berte vždy protilehlé prameny těsta, dvakrát je zakruťte a přeložte přes sebe. Pak vezměte další dva a stejným způsobem je přeložte přes sebe i přes ty dva předešlé. Tímto způsobem uzavřete těsto nad zbytkem náplně. Poté stejným způsobem zpracujte i druhou kouli těsta.
Dva hotové záviny položte na plech pokrytý pečicím papírem, jejich povrch potřete rozšlehaným vaječným žloutkem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 30 až 35 minut dozlatova.
Hotový závin nechte zchladnout, nakrájejte ho na proužky a podávejte jen tak nebo se svou oblíbenou studenou omáčkou.