Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladké bezlepkové uzly

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Sladké bezlepkové uzly - postup přípravy

Sladké loupáky, mazance či karásky jsou nedostižné dobroty z kuchyní našich babiček i prababiček. Ani když se objeví alergie na lepek, není vše ztraceno a můžete si je upéct třeba podle receptu od paní Gabriely Bočkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Odlijte si 50 ml mléka stranou a nechte ho ohřát tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. K němu přidejte trochu bezlepkové mouky, cukr a droždí a vše dobře promíchejte. Nechte směs stát na teplém místě asi 10 až 15 minut, dokud kvásek nevzejde. Mezitím do zbylého mléka namočte 1 polévkovou lžíci psylia a průběžně ho párkrát promíchejte.

2. KROK

Do hluboké misky nasypejte mouku se špetkou soli, přidejte zbylý cukr, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek, namočené psylium a případně rozinky v rumu. Zadělejte řidší a lepivé těsto, které nechte asi 40 minut kynout. V průběhu kynutí se těsto zpevní.

3. KROK

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a párkrát ho přeložte tím způsobem, že jeden kraj přehnete ke středu, těsto otočte o 90°, vrch opět přeložte do středu a takto několikrát zopakujte. Díky překládání se těsto zpevní, vyhladí a lépe bude držet tvar.

4. KROK

Z překládaného těsta vytvarujte středně silný pruh, který rozkrájejte na několik částí. Každou z nich rozválejte na tenčí váleček a smotejte ho do tvaru uzlu. Hotové pletence postříkejte trochou vody z rozprašovače a zakryjte je utěrkou či fólií, aby nevysychaly, a nechte je dalších 25 minut nakynout.

5. KROK

Mezitím rozpalte troubu na 230 °C, přičemž na dno trouby vložte kastrůlek, v němž bude horká voda. Vykynuté uzly rozložte na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřete směsí rozšlehaného vajíčka s trochou mléka a posypejte je mákem nebo mandlovými plátky a dejte péct.

6. KROK

Po 10 minutách pečení vyndejte z trouby nádobu s vodou a stáhněte žár na 180 až 200 °C a dopékejte dalších asi 25 minut. Předtím můžete ještě jednou potřít povrch směsí vejce a mléka, aby posyp na uzlech lépe držel.

7. KROK

Dopečené uzly nechte úplně vychladnout na mřížce a podávejte samotné s kakaem, anebo namazané máslem a ovocnou pomazánkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů