Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýr s bylinkami a kořením

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Domácí sýr s bylinkami a kořením - postup přípravy

Čerstvé sýry jsou na trhu k dostání v mnoha různých variantách. Zakoupit můžete třeba ty kravské, ovčí, nebo kozí. Žádný se ale nevyrovná chuťově tomu domácímu, který si nyní můžete snadno připravit díky tomuto skvělému receptu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do většího hrnce nalijte kefír a také mléko. Tekutinu na plotně zahřívejte na středním plamenu, neměla by se však vařit.




Poté si v misce vyšlehejte vajíčka se solí a až bude mléko s kefírem horké, vlijte je do hrnce. Následně počkejte, až se oddělí syrovátka. Vše zahřívejte pouze na mírném ohni. Nakonec tekutinu odstavte ze sporáku a nechte asi dvě minuty chladnout.

Po dvou minutách si vezměte k ruce cedník a přikryjte ho gázou. Přes ni mléko s kefírem přelijte a zadrženou hmotu vložte do mísy. Ochuťte ji v další fázi jemně nasekanými bylinkami, vsypte i koření, lisovaný česnek, osolte a dobře promíchejte.

Nakonec kořeněný sýr zavažte pevně do čisté gázy, aby odtekla zbylá tekutina a hmota se vytvarovala. Abyste podpořili odstranění vody, můžete na sýr položit i těžší předmět nebo hrnec s vodou.

Ještě, než sýr ochutnáte, je potřeba jej nechat nejlépe přes noc vychladit v lednici. Hodit se bude jak na snídani, tak třeba i na svačinu s čerstvým plátkem chleba, či rohlíkem a houskou. Do sýrové hmoty je ve výsledku možné vložit ingredience dle vaší obliby.

Přejeme vám dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů