Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slanina ve sklenici naložená s česnekem a bobkovými listy

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Slanina ve sklenici naložená s česnekem a bobkovými listy - postup přípravy

Starobylý recept na nakládanou slaninu se hodil v dřívějších dobách na chvíle, kdy nebylo masa ni jídla dostatek. Taková příprava se pak bohatě zúročila. Dnes, kdy o potraviny není nouze, už nám naložená slanina slouží jako perfektní dobrota, která je jako stvořená k posezení u piva s přáteli. Naložte si svou vlastní slaninu a ochutnejte sami.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Nálev

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do rendlíku nalijte vodu, přidejte do ní sůl, bobkové listy, nové koření a pepř a dobře promíchejte, aby se sůl rozpustila. Postavte nálev na kamna, přiveďte jej k varu a nechte 3 až 4 minuty bublat. Když se úplně rozpustí veškerá sůl a směs začne vonět, vypněte kamna a nechte solanku úplně vychladnout.

2. KROK

Slaninu umyjte a případně odkrojte kůži. Nakrájejte ji na kousky, které se pohodlně vejdou do zvolené nádoby (počítejte s tím, aby se snadno vkládaly dovnitř i vyndávaly ven). Oloupejte 10 až 12 stroužků česneku a rozkrájejte je na tenké plátky.

3. KROK

Připravte si velkou (nebo několik menších) zavařovací sklenici, kterou vymyjte pastou z jedlé sody a vody a deset minut ji sterilizujte ve vroucí vodě. Poté ji nechte úplně vyschnout. Toto je důležité proto, aby ve sklenici nezůstaly zbytky nečistot, které by kontaminovaly naloženou slaninu. Ta by se kvůli nim mohla začít kazit a plesnivět.

4. KROK

Na dno zavařovací sklenice vložte několik plátků česneku a vyskládejte kousky slaniny kůží a tukem dolů. Každou vrstvu zasypejte několika plátky česneku a mírně maso ve sklenici upěchujte. Když se dostanete až k hrdlu láhve, zalijte slaninu ve sklenici připravenou studenou solankou. Bobkové listy a kuličky koření nevyndávejte, ale přemístěte je rovněž do sklenice k masu.

5. KROK

Sklenici pevně uzavřete víčkem a nechte 2 dny stát při pokojové teplotě. Poté ji přemístěte na nejméně další 2 dny do chladu. Po čtyřech dnech pak můžete vylovit maso ze slaného nálevu, osušit ho papírovými utěrkami a podávat. Pokud vám zbude, zabalte každý kousek do pečicího papíru či do alobalu a uložte je do mrazáku, kde vydrží téměř nekonečně dlouho.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů