Smažená cuketa s bramborem a domácí tatarskou omáčkou - postup přípravy
Z cuketové úrody ze zahrádky si lze uvařit chutný vegetariánský oběd. Recept nám poskytla paní Ladislava Šatavová a přidala i postup na domácí tatarskou omáčku.
Na cuketu
Na tatarskou omáčku
Na smaženou cuketu je nutné použít mladší a menší cukety, které ještě nemají tvrdá jádra. Cuketu oloupejte a nakrájejte asi na centimetr silné plátky. Ty posolte a nechtě několik minut ležet, aby se vypotila voda. Tu pak vysušte za pomoci papírových utěrek.
Do talíře nebo větší misky rozšlehejte dvě vejce, přidejte k nim pepř, prolisujte dva stroužky česneku, přisypejte grilovací koření, lžíci plnotučné hořčice a dle chuti dosolte. Plátky cukety obalte v mouce, pak ve vaječné směsi a nakonec ve strouhance. Smažte dozlatova na větším plameni a servírujte s omaštěným bramborem a tatarskou omáčkou.
Domácí tatarská omáčka
Do mísy dejte dva žloutky a slunečnicový olej a dostatečně dlouho šlehejte, dokud nebudete mít krásnou majonézu. Přidejte k ní trochu soli, lžičku hořčice, několik kapek citronu, nadrobno nakrájenou menší cibuli, kyselou okurku a trochu pažitky. Vše promíchejte.