Smažená játra - postup přípravy
Játra jsou jednou z potravin, kterým rozhodně neholduje každý. Vsadili bychom boty na to, že jedním z důvodů je jejich nesprávná příprava v různých školních i domácích kuchyních. Buď jsou příliš tuhá, vysušená jako podešev nebo chutnají hořce. A proto jsme tady my, abychom vám poradili, jak játra udělat tak, aby byla měkká, šťavnatá a chutná a díky tomu jste mohli požívat veškeré zdravotní a chuťové benefity, které s sebou konzumace jater přináší. Úvodem předešleme jenom to, že nejdůležitější částí je smažení, jemuž je zapotřebí věnovat obzvláštní pozornost a s nímž celková chuť výsledného pokrmu neodmyslitelně stojí a padá.
Ingredience
Nejprve oloupejte a očistěte cibuli a nakrájejte ji na středně silné kulaté plátky. Oddělte od sebe jednotlivé kroužky. Na sporák postavte větší pánev s trochou oleje, rozpalte ji a vložte na ni cibulové kroužky.
Játra důkladně umyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovými utěrkami od veškeré zbytkové vody. Na prkénku je ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky o síle kolem 1 centimetru a odstraňte blány a žíly.
V misce smíchejte pět nebo šest lžic mouky se lžičkou soli, dobře promíchejte a v této směsi obalte tenké játrové plátky. Přebytečnou mouku jemně oklepejte a vložte takto připravené do pánve se smažící se cibulkou. Snižte oheň na střední intenzitu a v případě potřeby přilijte trochu oleje.
Játra takto smažte asi jednu minutu až minutu a půl a pak otočte na druhou stranu. Díky tomu, že se maso smaží na cibulce, nedostane se až ke žhavému povrchu pánve a jejich povrch se tak nespálí a navíc jsou krásně nasáklá příchutí smažené cibulky.
Osmahněte játra ještě z druhé strany dozlatova, pak promíchejte s cibulkou, zakryjte pokličkou a ještě asi 15 až 20 sekund duste. Pak odstavte z ohně, játra vyjměte z pánve na talíř, položte na ně trochu smažené cibulky a podávejte.