Smažená zelná omeleta se sýrem - postup přípravy
Zelí, sýr a vajíčko. Možná byste nevěřili, jak moc chutná tato kombinace může být. Omeleta je velmi jemná, ale přesto sytá, chutná a plná důležitých vitamínů. Každé sousto vás pohladí po jazyku a nebudete s ním chtít přestat. Tuto dobrůtku si vychutnáte jak čerstvou teplou, tak i vychladlou a můžete ji doplnit svou oblíbenou omáčkou, třeba kečupem, barbecue nebo siracha. Recept je jednoduchý a prostý.
Ingredience
Hlávkové zelí nakrájejte na malé, tenké nudličky. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Zeleninu vložte do mísy a navzájem dobře promíchejte. Do misky vyklepněte také tři vajíčka a směs dobře promíchejte, aby vajíčka obalila všechny kousky zeleniny. Do směsi ještě přidejte škrob a ještě jednou zamíchejte.
Na hrubém struhadle nastrouhejte sýr a přidejte ho do zelné směsi s vajíčkem. Přidejte ještě sůl a pepř podle chuti (my dáváme jednu špetku soli na každé jedno vajíčko). Znovu promíchejte.
Na kamna položte pánev, na kterou vložte kousek másla. Nechte ho rozpustit, a když bude pánev dostatečně horká, rozprostřete do ní připravenou vaječnou směs. Nastavte mírný plamen, pánev zakryjte pokličkou a smažte 10 až 15 minut.
Pomocí obracečky opatrně omeletu otočte na druhou stranu a smažte opět pod pokličkou po dobu 7 až 10 minut, dokud krásně nezezlátne.
Když je omeleta dosmažená, opatrně ji přeneste na talíř. Rozkrájejte ji na trojúhelníčky, zasypejte čerstvými sekanými bylinkami a podávejte s kopečkem smetany nebo s jinou oblíbenou omáčkou.
Pokud jste zarytý masožravec, můžete do vaječné směsi ještě přidat najemno nasekanou slaninu, šunku nebo jiný druh oblíbené uzeniny.