Smažené uzlíky s vanilkou a pomerančem - postup přípravy
Připravte si nadýchanou sladkou pochoutku, která se rozplývá v ústech. Smažené uzlíky jsou ideální jako sladká snídaně, ale také dezert k odpolední kávě a čaji.
Těsto
Na smažení
Na posypání
Sušené droždí smíchejte s vodou, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou, cukrem a olejem. Ingredience promíchejte a přidejte k nim mouku se solí.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte a mouku přidejte nadvakrát.
Uhněťte těsto, do kterého zapracujte změklé máslo. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout 1 hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na 10 stejných kousků o hmotnosti cca 51 g. Z každého kousku vytvořte váleček, jehož konce přeložte přes sebe.
Tip: Při tvoření uzlíků se můžete inspirovat postupem níže ve videu.
Uzlíky odkládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, přikryjte je čistou utěrkou a nechte je kynout dalších 20 minut. Následně je smažte v rozpáleném oleji 2–3 minuty z každé strany.
Tip: Smažené uzlíky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk a poté je obalte v cukru.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette dolce facili