Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažený květák v kořeněné krustě

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Smažený květák v kořeněné krustě - postup přípravy

Jistě znáte z dětských let květák obalovaný v trojobalu. Pokud jste ho měli v oblibě, můžete si nyní připravit obdobnou variaci. Kořeněná strouhanka dodá pokrmu velmi specifickou, avšak lahodnou chuť. Vyzkoušejte něco nového!

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si očistíte květák a nakrájíte ho na silnější pláty. Ty pak vyskládejte postupně do hlubší pánve, podlijte vodou a spařte asi sedm až osm minut pod poklicí. Následně zeleninu vyjměte, nechte zchladnout a připravte si mezitím suroviny k obalování.




Obalování květáku a jeho pečení

Nyní si na mělký velký talíř nasypte hladkou mouku a také ji okořeňte solí, pepřem, kurkumou, tymiánem, chilli kořením a mletou paprikou. Dále si na jiném talíři vyšlehejte vejce s trochou soli a mlékem.

Potom se pusťte do obalování. Květák nejprve obalte v kořeněné mouce, pak ve vejcích a nakonec opět v mouce. Takto jednotlivé kousky smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.

Servírování smaženého květáku v kořeněné krustě

Usmažený květák vyjměte z pánve, nechte okapat přebytečný tuk na papírových utěrkách a podávejte například s vařenými bramborami omaštěnými máslem. Hodit se však bude i bramborová kaše.

Porci je možné doplnit i o tatarskou omáčku, kečup anebo třeba o zeleninu nakládanou ve sladkokyselém nálevu (červená řepa, čalamáda, cibulky, okurky, papriky a podobně). Je jen na vás, jak si pokrm dopřejete. Přejeme vám dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů