Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sýrové smaženky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Sýrové smaženky - postup přípravy

Minulá doba socialistické totality byla specifická celou řadou jednoduchých a tehdy oblíbených pokrmů, které jedni zbožňovali a druzí nenáviděli. Dnešní výživoví odborníci se shodují na tom, že se ve většině případů nejedná o žádnou racionální či zdravou stravu, nicméně musíme uznat, že na některé dobroty i po letech rádi vzpomínáme. Jednou z takových jsou klasické komunistické sýrové smaženky, které se podávaly na přepůlené housce nebo chlebu ozdobené trochou hořčice a pár kolečky syrové cibule. Kdo chtěl trochu barvy a vitaminů, přidal si navrch ještě proužek červené papriky. Možná je to zvěrstvo, ale chutná to skvěle. Zavzpomínejte si na doby minulé a udělejte si sýrové smaženky k večeři.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Sýr eidam nastrouhejte na hrubém struhadle a nasypejte ho do misky. Vyklepněte k němu vajíčko a rozšlehejte ho spolu se sýrem. Přilijte do směsi mléko, zahustěte strouhankou, osolte, přidejte kmín a prolisujte do směsi půl většího či jeden celý menší stroužek česneku. Z přísad vypracujte jednolité husté těsto. Pro správnou konzistenci výsledných smaženek je zásadní správné množství strouhanky, se kterým kvalita pokrmu stojí a padá.




Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Ze sýrového těsta tvořte asi 15 milimetrů silné placičky a na rozpálené pánvi je smažte na středním ohni z obou stran tři až čtyři minuty dozlatova. Po osmažení vyjměte placičky z pánve a vyskládejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení.

Oloupejte a očistěte cibuli, překrojte ji na poloviny a pokrájejte ji na tenké plátky tvaru půlměsíce. Omyjte a osušte čerstvou papriku a nakrájejte ji na proužky. Pokud chcete použít nakládanou papriku, pak ji sceďte od láku a nechte okapat.

Housky rozpulte, případně veku nakrájejte na plátky. Každý plátek namažte plnotučnou hořčicí a položte na ni jednu sýrovou smaženku. Vrch smaženky potřete tenkou vrstvou hořčice a položte na ni několik proužků cibule a papriky.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů