Smetanové suflé s vařeným žloutkovým krémem - postup přípravy
Klasický cheesecake dostává zásadně nový rozměr. Smíchání smetanového sýru s vařeným žloutkovým krémem vytváří zcela novou dimenzi chuti i konzistence, která je přesně taková, jakou jste si vždycky přáli, ale netušili jste, jak jí dosáhnout. Přinášíme vám postup práce krok za krokem. Tak na nic nečekejte, vyhrňte si rukávy a pusťte se do pečení.
Ingredience
Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vložte do kastrůlku, zasypejte je 20 g cukru a kukuřičným škrobem. Přidejte vanilkovou esenci nebo vanilkový cukr podle chuti a vše metličkou smíchejte do hladké konzistence. Přilijte k ní dvě deci mléka a na kamna přiveďte k varu. Za stálého míchání pak vařte, dokud hmota nezíská hustou až kašovitou konzistenci. V tu chvíli okamžitě kastrůlek odstavte, jinak byste mohli krém připálit. Do horké hmoty přidejte máslo a důkladně ho do ní zapracujte. Krém odložte na chvilku stranou a nechte ho zchladnout.
Připravte si hlubokou mísu, ve které vyšlehejte smetanový sýr Philadelphia (případně mascarpone) do jemného krému. Přidejte k němu mírně zchladlý žloutkový pudink a metlou obojí smíchejte dohladka. Přidejte 10 gramů hladké mouky a citronovou šťávu a znovu dobře promíchejte.
V jiné misce vyšlehejte tři odložené vaječné bílky do pěny. Jakmile začne získávat bělavou konzistenci, přisypejte k ní zbylých 50 g cukru a pokračujte ve šlehání. Výsledkem by měla být pevná pěna, která sama drží v míse i poté, co ji otočíte vzhůru nohama. Po částech bílkový sníh přidávejte do základní hmoty a každou dávku dobře, ale jemně zapracujte.
Do hlubokého pekáčku vložte dortovou formu o průměru 18 centimetrů, jejíž vnitřek vyložte pečicím papírem a zvenku ji obalte několika vrstvami alobalu. Do formy vlijte hotové těsto a do pekáčku, v němž je umístěna, nalijte horkou vodu. Ta by měla dosahovat asi do třetiny až poloviny celkové výšky formy. Celou sestavu vložte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte dort po dobu 60 minut. Po dopečení vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte takto úplně vychladnout. Poté přemístěte dort ve formě do lednice, kde ho nechte odpočívat nejméně 2 hodiny. Poté už jen odstraňte formy a pečicí papír, pocukrujte a podávejte.