Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Babka Neagra – dezert z Moldávie

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Babka Neagra – dezert z Moldávie - postup přípravy

Babka Neagra neboli černá bába. To není jméno žádné strašidelné postavy z pohádek ani společensky nevhodná narážka na barvu kůže staré ženy. Jedná se o unikátní dezert původem z Moldávie, který během pečení získá krásný čokoládový odstín, nicméně čokoláda v receptu přitom vůbec nefiguruje. Kromě toho má tato buchta velmi neobvyklou strukturu, která je vzdušná, nadýchaná a v průřezu připomíná včelí medový plást. Níže vám přinášíme podrobný recept, jak si doma tuhle cizokrajnou dobrotu můžete připravit.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do velké mísy rozbijte deset vajíček a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do husté pěny.




V oddělené míse smíchejte prosátou hladkou mouku se 300 g cukru a jednou polévkovou lžící jedlé sody. Suché přísady dobře promíchejte a pak k nim přilijte 200 ml rostlinného oleje a míchejte tak dlouho, dokud nezískáte vlhkou olejnatou hmotu.

Poté k této hmotě přilijte kefír a znovu rozmíchejte. Když se směs s kefírem dobře spojí, přilijte do směsi mléko a znovu míchejte dohladka. Nakonec přidejte dvě polévkové lžíce vodky. Zamíchejte a lžící jemně vmíchejte do směsi také vyšlehanou vajíčkovou pěnu.

Připravte si silnostěnnou zapékací mísu nebo pekáč s víkem a důkladně ho vytřete máslem. Do formy nalijte těsto, přiklopte pekáč víkem a vložte ho do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečte dort po dobu 1,5 hodiny, pak snižte teplotu na 100 stupňů Celsia a dopékejte další hodinu a půl.

Po uplynutí doby troubu vypněte, ale neotvírejte dvířka a nechte dezert uvnitř ještě nejméně další půlhodinu. Poté vyjměte dort z trouby, nechte ho vychladit a pak vložte chladit do lednice nejlépe přes noc.

Hotový dort nakrájejte na plátky a ty pak příčně na menší kostky. Ty budou mít v průřezu kresbu jako včelí plást a krásně zlatavou barvu.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů