Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený čokoládový dortík Riga

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Vrstvený čokoládový dortík Riga - postup přípravy

Dorty a zákusky z obchodů jsou sice chutné, ale často ne tak moc, jak se na první pohled tváří. Nehledě na to, že často bývají z principu doslova napěchované konzervanty, umělými barvivy a jinými chemickými látkami. Proto je dobré, když dostaneme chuť na sladké, být schopni si nějakou tu prémiovou dobrotu vytvořit sami doma, ideálně pak bez obtíží a nadbytečné námahy. Proto vám dnes přinášíme recept na vrstvený dortík nesoucí název lotyšského města Riga a který připravíte jednoduše na pánvi.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve připravte čokoládové těsto. Mouku smíchejte se 4 lžícemi kakaa a špetku soli. Metličkou společně suché přísady rozmíchejte.




V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte do něj cukr, metličkou ho míchejte, dokud se nerozpustí a přiveďte k varu. Pak přidejte jedlou sodu a míchejte, dokud nezačne směs bobtnat a bublat. Pak vypněte oheň a až soda přestane reagovat, nalijte směs do misky a nechte ji trochu zchladnout (asi na 50 °C).

Promíchejte hmotu špachtlí, vyklepněte do ní nejprve jedno vajíčko a vyšlehejte ho ve směsi dohladka. Pak přidejte i druhé vejce a znovu zašlehejte. Pak do této misky přidejte po třetinách směs mouky a kakaa. V tu chvíli by vám po zamíchání mělo zůstat v misce elastické těsto.

Pracovní plochu poprašte moukou a vyklopte na ni těsto. Rukama ho trochu prohněťte a vytvarujte do tvaru dlouhého válce. Ten rozkrájejte na 12 stejných dílů a všechny vyválejte na obdélníčky zhruba 12 x 8 cm velké a silné asi 4 mm. Všechny pak pečte na suché, předehřáté pánvi na mírném ohni z obou stran asi 3 až 4 minuty. Když placky začnou kynout, otočte je na druhou stranu.

Hotové sušenky nechte vychladnout na mřížce a odřízněte jejich okraje tak, aby byly všechny stejně velké a rovné. Každý obdélník pak ještě podélně rozřízněte, takže získáte 24 tenkých sušenek. Odřezky nevyhazujte, použijete je k dekoraci dortu.

Pro přípravu krému v mikrovlnné troubě rozpusťte tmavou čokoládu. Moučkový cukr smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte do této směsi rozpuštěnou čokoládu. Vše důkladně promíchejte na hladkou hmotu.

Na vhodný tác vyskládejte patro ze šesti sušenek, na které rozetřete čtvrtinu krému. Na tu přijde další patro sušenek a další krém. Takto vytvořte čtyři sušenková patra pokrytá krémem, který by měl tvořit poslední vrstvu. Odkrojky rozdrťte na prach a dozdobte jimi povrch dortu. Před podáváním dejte ztuhnout do lednice.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů