Snadný a rychlý ruský jablkový koláč Šarlotka - postup přípravy
Velká hromada náplně a jenom malá vrstva těsta. Takový je ruský jablkový koláč jménem Šarlotka. Tento dezert je zvláštní v tom, že těsto se v průběhu pečení nasákne vlhkostí takovým způsobem, že vytvoří neuvěřitelně lahodnou krémovou konzistenci. To prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
Do hluboké misky vyklepněte dvě vajíčka. Přidejte k nim cukr a elektrickým šlehačem vše šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte světlou až téměř bílou napěněnou konzistenci. Přidejte k ní špetku soli, přilijte mléko a rozpuštěné máslo a promíchejte. Nakonec přidejte podle chuti vanilkovou esenci a přes jemné sítko do směsi prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Elektrickým šlehačem či mixérem ji pak do hmoty zapracujte, abyste vytvořili polotekuté, husté a hladké těsto.
Oloupejte jablka, odstraňte z nich jadřince a nakrájejte dužninu na tenké plátky. Vhoďte je do misky, postříkejte je citronovou šťávou a promíchejte. Díky citrónu jablka neztmavnou, a navíc získají příjemně nakyslou příchuť.
Jablka pak vsypte do misky s těstem (pár plátků si nechte stranou pro ozdobení povrchu koláče) a zamíchejte je, aby byl každý plátek úplně obalený těstem. Hmotu pak přelijte do formy na biskupský chlebíček a rovnoměrně ho urovnejte do roviny. Na povrch těsta vyskládejte odložené plátky jablek, pocukrujte nebo posypejte drobenkou a navrch přidejte pár tenkých plátků másla.
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte v ní jablkový koláč asi 35 až 45 minut. Po dopečení ho vyjměte z trouby, ve formě ho nechte úplně vychladnout a poté ho vyklopte na podnos. Pokud chcete, posypejte povrch koláče moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.