Snadný trik na křehké a křupavé domácí bramborové hranolky - postup přípravy
Hranolky jsou jedním z nejčastěji konzumovaných druhů potravin na celém světě. Zatímco připravit je ze zmrazeného polotovaru není žádný problém, vyrobit domácí hranolky od základu tak, aby byly tak křehké a křupavé se často zdá být nemožné. Vše ale záleží jen na správném postupu přípravy. Prozradíme vám tajný trik, jak doma připravit ty nejlepší a nejkřehčí hranolky, o kterých se vám dosud možná jenom zdálo.
Ingredience
Připravte si tři brambory, které budou přibližně stejně velké. Oškrábejte z nich slupku a nakrájejte je na hranolky o síle kolem půl centimetru. Toho nejlépe docílíte tak, že z brambor odkrojíte boční zakulacené části, čímž zbavíte brambory oblých tvarů. Hlízu pak podélně rozkrojte na plátky o síle kolem půl centimetru a každý plátek rozdělte na několik menších hranolků. Díky tomu docílíte pravidelných a profesionálně vyhlížejících tvarů.
Hranolky vsypte do velké misky a zalijte je studenou vodou tak, aby byly dokonale ponořené. Nechte je 15 minut stát a během toho je pravidelně promíchávejte. Tímto způsobem z nich vyplavíte škrob, který by v průběhu smažení způsoboval měkkou konzistenci hranolek. Po chvilce louhování si všimněte, že se voda kalí a plní se uvolněným škrobem.
Po 15 minutách vložte hranolky do hrnce s vroucí vodou, zakryjte pokličkou a 5 minut vařte. Pak vodu slijte a hranolky propláchněte ledovou vodou. Rozprostřete na stole čistou utěrku či ručník a vyrovnejte na ni hranolky, aby se zbavily přebytečné vody. Takto je nechte stát dalších 5 minut. Oschlé hranolky vraťte do mísy, zasypejte je kukuřičným škrobem a rukou je promíchejte, aby se jím všechny rovnoměrně obalily.
Na kamnech rozehřejte hrnec s vysokou vrstvou oleje a když je velmi horký, vsypte do něj část hranolek. Smažte je 5 minut, aby byly z větší části hotové, ale ne úplně opečené. Pak je vyndejte děrovanou lžící na talíř pokrytý savými papírovými utěrkami. Takto osmažte všechny hranolky. Nakonec hranolky vraťte zpátky do oleje a smažte je dozlatova. Díky tomu budou tak chutné a křupavé, jako z KFC.