Špagety carbonara - postup přípravy
Italská kuchyně je světově proslulá, a není divu. Nabízí řadu jednoduchých, a přitom velmi chutných receptů. Špagety carbonara jsou jedním z nich, vystačíte si s několika základními surovinami, které jsou v Itálii běžně dostupné, a uvařeno máte za pár minut. Pravda, sehnat opravdu poctivou pancettu nebo ovčí sýr pecorino u nás není nic jednoduchého, ale lepší supermarkety už je minimálně ve větších městech nabízejí.
Ingredience
Do vysokého hrnce se špagetovým cedníkem si dejte vařit vodu na těstoviny. Mezitím si najemno nakrájejte pancettu a nastrouhejte sýr. Vejce si vyklepněte a vyšlehejte je vidličkou v misce.
Do vyšlehaných vajec přidejte sůl a pepř, případně čerstvé bylinky, pokud zrovna máte nějaké po ruce. Nakonec ve vejcích rozmíchejte sýr, ale trochu si ho nechte stranou na posypání.
Přisolte také vodu, ve které budete vařit špagety. Jakmile voda v hrnci začne vřít, opatrně do ní vložte špagety, aby se vám nerozlámaly.
Než se vám špagety uvaří, můžete se vrhnout na slaninu. Češi obvykle používají na vysmažení slaniny také máslo, ale pokud máte kvalitní italskou pancettu, obejdete se bez něj. Kousky slaniny dejte do pánve rozpálené na středním ohni, smažte je asi minutku, aby pustily tuk, a pak přidejte najemno nakrájený česnek.
Ten můžete předtím trošku podrtit boční stěnou nože a přisolit. Slaninu s česnekem smažte asi pět minut.
Česnek ale do finálního pokrmu nepatří a měli byste jej vyhodit. Měl jídlu pouze dodat chuť.
Do slaniny na pánvi opatrně přidejte špagety, jakmile budou al dente. Pokud v hrnci na těstoviny nemáte cedník, můžete je přendat kuchyňskými kleštěmi. Těstoviny okapejte, ale trocha vody omáčce carbonara neuškodí.
Do pánve s těstovinami přilejte směs vajec a sýra. Celou směs dobře promíchejte a pánev odstavte z plotny. Aby byla omáčka carbonara opravdu dokonalá, přidejte do ní několik polévkových lžic vody, ve které jste vařili špagety. Těstoviny carbonara se obvykle servírují jako předkrm, nikoli jako hlavní chod, a mají povzbudit chuť k jídlu.