Špagety s rajčatovou omáčkou a mletým masem - postup přípravy
Špagety jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů, zejména pak pro děti. Často je ale v rodinných kuchyních zdobí jenom kečup, případně sýrový posyp. Dětem to tak chutná, pro rodiče je to snadné na přípravu, nicméně o nějakém kulinářském zážitku či nedej bože vitaminech nemůže být řeč. Proto je skvělé zkusit vyrobit pokrm podobný, avšak nutričně mnohem vyváženější a v neposlední řadě také chutnější. Děti budou spokojené, rodičům mnoho práce s vařením nepřibude a ještě je bude hřát dobrý pocit, že dětem dopřávají hodnotné jídlo. Pojďte se s námi podívat, jak moc je to snadné.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte hlubší pánev s trochou olivového oleje a vhoďte na ni osmahnout nasekanou cibulku.
Když začne hnědnout, přidejte do pánve mleté maso, které ihned vhodným nástrojem na pánvi co nejvíce rozmělněte, aby se v něm pokud možno netvořily velké kusy. Maso smažte tak dlouho, dokud nezačne na povrchu zlátnout.
Do pánve přidejte prolisované nebo na jemno nakrájený stroužek česneku, lehce spolu s masem orestujte a dobře promíchejte. Maso osolte a opepřete, znovu dobře promíchejte a přilijte do pánve opatrně trochu vody, aby se její obsah přestal smažit (zejména aby česnek nezhořkl).
K masu přidejte rajčatovou pastu podle chuti (případně můžete použít i čerstvá rajčata, která předem spaříte vroucí vodou a sloupnete z nich slupky. Pokud vám slupky nevadí, můžete je použít i tak.) Dobře promíchejte, ztlumte plamen a nechte chvíli probublávat.
Těsně před koncem vaření přidejte druhý stroužek česneku, nechte ještě asi 2 nebo 3 minuty provařit a sundejte z kamen.
Špagety uvařte podle návodu al dente (Věděli jste, že v této fázi vaření mají nižší glykemický index a zasytí vás na delší dobu?) a promíchejte je s rajčatovou omáčkou, aby se těstoviny důkladně obalily.
Podávejte čerstvé a sypané strouhaným sýrem.
Dobrou chuť.