Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Špaldovo-žitné housky s podmáslím

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Špaldovo-žitné housky s podmáslím - postup přípravy

Chutné a zdravé pečivo si snadno upečte doma sami podle osvědčeného receptu od paní Romany Staňové. Důležitou přísadou je ječný slad, který jeho chuť pozvedne na úplně jinou úroveň.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve si připravte omládek. V hluboké míse smíchejte vlažnou vodu, hladkou mouku a lžičku sladěnky (ječný slad) s rozdrobeným droždím. Vše důkladně promíchejte a nechte 1 hodinu stát, aby se kvasinky aktivovaly.

2. KROK

Jakmile směs začne tvořit pěnu, přilijte k ní podmáslí, přidejte 40 gramů změklého sádla, 2 lžičky soli a špaldovou a žitnou mouku. Zadělejte hladké a nelepivé těsto, zakryjte ho v míse utěrkou nebo přilnavou fólií (případně obojím) a nechte ho 60 minut kynout.

3. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, zformujte z nich váleček a ten stočte do uzlíku. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte housky utěrkou a nechte je ještě asi 20 minut nakynout. Mezitím rozehřejte troubu na 220 až 230 °C. Housky posypejte libovolnými semínky a dejte je péct asi na 15 až 20 minut. Po dopečení je nechte vychladnout a podávejte tak, jak jste zvyklí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů