Špaldovo-žitné housky s podmáslím - postup přípravy
Chutné a zdravé pečivo si snadno upečte doma sami podle osvědčeného receptu od paní Romany Staňové. Důležitou přísadou je ječný slad, který jeho chuť pozvedne na úplně jinou úroveň.
Ingredience
Nejprve si připravte omládek. V hluboké míse smíchejte vlažnou vodu, hladkou mouku a lžičku sladěnky (ječný slad) s rozdrobeným droždím. Vše důkladně promíchejte a nechte 1 hodinu stát, aby se kvasinky aktivovaly.
Jakmile směs začne tvořit pěnu, přilijte k ní podmáslí, přidejte 40 gramů změklého sádla, 2 lžičky soli a špaldovou a žitnou mouku. Zadělejte hladké a nelepivé těsto, zakryjte ho v míse utěrkou nebo přilnavou fólií (případně obojím) a nechte ho 60 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, zformujte z nich váleček a ten stočte do uzlíku. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte housky utěrkou a nechte je ještě asi 20 minut nakynout. Mezitím rozehřejte troubu na 220 až 230 °C. Housky posypejte libovolnými semínky a dejte je péct asi na 15 až 20 minut. Po dopečení je nechte vychladnout a podávejte tak, jak jste zvyklí.