Správný recept na jemné a šťavnaté domácí karbanátky - postup přípravy
Masový karbanátek je takovou základní výbavou každé správné hospodyňky. Zpočátku však jejich příprava může vzbuzovat respekt a obavy. Není ale čeho se bát. Poradíme vám skvělý recept na šťavnaté domácí karbanátky, podle něhož zvládne jejich výrobu i naprostá začátečnice (anebo začátečník) a výsledek se vždycky podaří.
Ingredience
Vezměte čtyři velké krajíce chleba, odstraňte kůrku a střídku vložte do misky. Zalijte vodou a nechte důkladně nasát a změknout. Poté rukama těsto co nejlépe vyždímejte a zvažte. Potřebujete získat 200 gramů hmoty, která by v ideálním případě měla tvořit 40 % celkového složení karbanátku.
Oloupejte cibuli a rozkrájejte ji na menší hrubé kousky. Maso pokrájejte na nudličky a česnek oloupejte a nechte ho v celku. Všechny přísady pak semelte mlýnkem na maso a totéž udělejte i s namočeným a vyždímaným chlebem.
K mleté hmotě přidejte sůl, mletý černý pepř a trochu vody a rukama všechny ingredience důkladně promíchejte, abyste získali jednolitou hmotu. V tu chvíli začněte hníst hmotu tak, že ji třete o stěny misky. Díky tomu se uvolňují bílkoviny a voda, které se zapracují zpátky do masa, které díky tomu získá světlejší barvu a pastovitou konzistenci.
Namočte si ruce, odebírejte z hmoty kousky o velikosti dlaně a formujte z nich bochánky. Ty pak vyskládejte na silikonovou podložku nebo na kus pečicího papíru.
Připravte si talíř s hladkou moukou a každý karbanátek v ní celý obalte.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje, a když je horká, rozmístěte na ni karbanátky, které na středním ohni opékejte z obou stran dozlatova.
Počítejte s tím, že během smažení poněkud nabydou na objemu. Několikrát je proto otočte na druhou stranu a případně upravte intenzitu žáru.
Když jsou karbanátky opečené, sejměte je z pánve a ještě čerstvé podávejte spolu s vařenými či šťouchanými brambory nebo s bramborovou kaší a doplňte je o trochu čerstvé zeleniny a krájené jarní cibulky.
Dobrou chuť.