Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bezový sirup proti kašli s citronem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 21 minut

Bezový sirup proti kašli s citronem - postup přípravy

Připravte si bezový sirup proti kašli, který skvěle chutná a může pomoci ulevit od nemoci. Výhodou receptu je jednoduchá a rychlá příprava jen z 5 levných ingrediencí.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Z květenství černého bezu odstraňte hrubší stonky a květy vložte do větší mísy, kde je zalijte horkou vodou. Mísu zakryjte a květy nechte namáčet 24 hodin na chladném místě. 

2. KROK

Poté květy přeceďte a vymačkejte z nich maximum šťávy, kterou budete později potřebovat. V samostatném hrnci smíchejte vodu s cukrem a směs zahřívejte asi 3 minuty, dokud se cukr zcela nerozpustí. 

3. KROK

Následně tekutinu odstavte z tepla, vmíchejte do ní bezovou šťávu a hotovým bezovým sirupem proti kašli naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete.

Poznámka: Tekutinu po celou dobu vaření míchejte.

4. KROK

Sklenice vložte do hrnce, vyloženého utěrkou, do kterého vlijte tolik vody, aby její hladina dosahovala do ⅔ výšky sklenic. Tekutinu poté zavařujte při teplotě 80 °C po dobu 15 minut. Pak sklenice vyjměte a nechte je vychladnout dnem vzhůru.

5. KROK

Tip: Bezový sirup nemusíte užívat pouze v době nemoci. Můžete z něj připravit chutný, aromatický a osvěžující nápoj a pít ho, kdykoliv budete mít chuť. V takovém případě smíchejte 1 lžičku sirupu se sklenicí vody.

6. KROK

Dávkování

Bezový sirup proti kašli užívejte několikrát denně. Můžete ho přidat do teplého čaje v množství 3–4 lžiček nebo si ho dopřejte samostatně v množství 2 lžiček, jakmile budete potřebovat.

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Uwaga Babcia Gotuje

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů