Bezový sirup proti kašli s citronem - postup přípravy
Připravte si bezový sirup proti kašli, který skvěle chutná a může pomoci ulevit od nemoci. Výhodou receptu je jednoduchá a rychlá příprava jen z 5 levných ingrediencí.
Ingredience
Z květenství černého bezu odstraňte hrubší stonky a květy vložte do větší mísy, kde je zalijte horkou vodou. Mísu zakryjte a květy nechte namáčet 24 hodin na chladném místě.
Poté květy přeceďte a vymačkejte z nich maximum šťávy, kterou budete později potřebovat. V samostatném hrnci smíchejte vodu s cukrem a směs zahřívejte asi 3 minuty, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Následně tekutinu odstavte z tepla, vmíchejte do ní bezovou šťávu a hotovým bezovým sirupem proti kašli naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete.
Poznámka: Tekutinu po celou dobu vaření míchejte.
Sklenice vložte do hrnce, vyloženého utěrkou, do kterého vlijte tolik vody, aby její hladina dosahovala do ⅔ výšky sklenic. Tekutinu poté zavařujte při teplotě 80 °C po dobu 15 minut. Pak sklenice vyjměte a nechte je vychladnout dnem vzhůru.
Tip: Bezový sirup nemusíte užívat pouze v době nemoci. Můžete z něj připravit chutný, aromatický a osvěžující nápoj a pít ho, kdykoliv budete mít chuť. V takovém případě smíchejte 1 lžičku sirupu se sklenicí vody.
Dávkování
Bezový sirup proti kašli užívejte několikrát denně. Můžete ho přidat do teplého čaje v množství 3–4 lžiček nebo si ho dopřejte samostatně v množství 2 lžiček, jakmile budete potřebovat.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Uwaga Babcia Gotuje