Staročeská uhlířina - postup přípravy
Uhlířova lepenice, nebo také havířina, házedlo, házedlo přes bidlo, případně jen přesbidlo, to všechno jsou lidové názvy jednoho tradičního staročeského jídla, které vzniklo v chudých domovech, a přitom nasytilo spoustu hladových krků. O svůj rodinný recept se podělila paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte je ve velkém množství osolené vody vařit. Je potřeba, aby v hrnci zbylo ještě dost místa, proto volte raději větší.
Zatímco se brambory vaří, smíchejte v misce hrubou mouku s práškem do pečiva, jedním vejcem, půl lžičkou soli a trochou vody a zadělejte soudržné těsto. Když jsou brambory téměř uvařené, odebírejte z těsta polévkovou lžící kousky, které vhazujte do hrnce s bramborami. Noky nechte vařit, dokud samy nevyplují na povrch a poté ještě chvíli, dokud nejsou hotové jak brambory, tak i noky.
Dovařené brambory a noky sceďte a vraťte je zpátky do hrnce. Vedle v pánvičce dozlatova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli (čím více cibule, tím více chuti) a přihoďte k nim škvarky. Pokud máte škvarků málo, anebo žádné, můžete použít na kostičky nakrájený špek.
Jakmile škvarky a špek pustí tuk a pěkně se opečou, vyklopte obsah pánve do hrnce s bramborami a noky. Vše podle chuti osolte a posypejte mletým kmínem, dobře promíchejte a podávejte s nakládanou okurkou, červenou řepou nebo jinou zeleninou.