Šťáva z červené řepy - postup přípravy
Červená řepa je známá zejména pro svůj vysoký obsah antioxidantů, které vyplavují z těla škodliviny a předcházejí tak vzniku rakoviny. Mimoto má ale celou řadu dalších zdravotních benefitů, jako je podpora zdraví buněk, srdce, cév, svalů a nervů či zlepšení metabolismu a krvetvorby. Zkrátka existuje dost dobrých důvodů, proč byste si měli řepu čas od času dopřát, třeba ve formě chutného džusu.
Ingredience
Řepu i s natí vložte do mísy, přilijte trochu octa a dolijte vodou. Hlízy důkladně omyjte a ještě jednou důkladně opláchněte v čisté vodě. Umyjte také mrkev, jablka, limetky a zázvor. Řepu oloupejte, zbavte ji nati a nakrájejte na menší kousky. Oškrábejte také mrkev a rovněž ji nakrájejte na velké kusy. Jablka neloupejte, jen je zbavte jadřinců a nakrájejte je na osminky. Zázvor oloupejte a rozkrájejte na proužky. Limetky okrájejte ze slupky a rozdělte na čtvrtky.
Nyní máte dvě možnosti. Jednou z nich je všechny ingredience jednoduše zpracovat v odšťavňovači. V tomto případě je ani nemusíte krájet, jednoduše je očištěné nastrkejte do přístroje a za pár minut si můžete vychutnat lahodnou a čerstvou šťávu.
Pokud nemáte odšťavňovač, vložte všechny přísady, včetně řepné nati, do mixéru, přilijte asi 1 litr vody a rozmixujte najemno. Pak zeleninové pyré propasírujte přes jemné sítko. Výslednou šťávu nechte vychladit a podávejte.