Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Krkovička na houbách a česneku

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 100 minut

Krkovička na houbách a česneku - postup přípravy

Vepřová krkovička je skvělé a šťavnaté maso, které je vhodné pro nejrůznější druhy úpravy a doplnění o široké spektrum omáček a příloh. My vám dnes představíme recept na plátky z krkovičky, která je pečená v troubě spolu s houbami a provoněná česnekem, která bude spolu s lahodným výpekem báječně chutnat třeba se šťouchaným bramborem nebo rýží. Je to přesně ta pravá večeře pro sychravé a studené podzimní dny.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Maso omyjte a osušte papírovými utěrkami. Paličkou ho trochu rozklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Do talířku si nasypejte trochu hladké mouky a každý plátek masa v ní obalte. Přebytečnou mouku z nich následně oklepejte.




Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. V celokovovém hrnci rozehřejte trochu oleje a nechte na něm zesklovatět nasekanou cibulku. Pak do hrnce vložte plátky masa a z obou stran je na cibulce opečte dozlatova. Pak přihoďte hrst sušených hub a dva očištěné a nasekané stroužky česneku.

Sušené houby nemusíte předem nijak namáčet ani vařit, když se podusí spolu s masem, změknou.

Do hrnce přidejte kmín, podlijte vývarem tak, aby ale maso nebylo úplně potopené. Přiklopte pokličkou a vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte 30 minut.

Po půl hodině odklopte pokličku a nechte dopéct ještě 10 až 15 minut, během kterých v případě potřeby maličko podlijte vodou.

Nakonec vyjměte hrnec z trouby, vyjměte z něho maso, zabalte ho do alobalu, aby nevychladlo a udržujte ho v teple, třeba ve vypnuté ale stále teplé troubě. Hrnec s výpekem postavte na kamna a na mírném ohni odpařte veškerou vodu, až zbude jenom tuk. Ten pak zaprašte asi jednou polévkovou lžící hladké mouky, kterou důkladně rozmíchejte. Přidejte majoránku a prolisujte poslední stroužek česneku. Podlijte vodou a nechte 15 minut zlehka probublávat. Pokud máte rádi, přidejte do šťávy libovolné množství mletého čerstvého pepře.

Podávejte se šťouchaným bramborem, s těstovinami nebo s rýží.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů