Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý meruňkový koláč s drobenkou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Šťavnatý meruňkový koláč s drobenkou - postup přípravy

Meruňkový koláč, podle paní Romany Važanské, můžete servírovat jako sladkou snídani nebo dezert k odpolední kávě i na oslavách. Připravíte ho rychle a jednoduše.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Na koláč

Drobenka

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte drobenku. Polohrubou mouku smíchejte s cukrem a přepuštěným máslem. 

Poznámka: Místo přepuštěného másla můžete použít klasické máslo.

2. KROK

V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vejci. Jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do nich mléko, mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem do pečiva.

Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte. 

3. KROK

Těsto vlijte na plech, pokryjte ho, rozpůlenými a vypeckovanými, meruňkami a posypte drobenkou. 

Poznámka: Plech vymažte tukem a vysypte moukou, aby se z něj dezert snadno vyndával.

4. KROK

Meruňkový koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut. 

Tip: Zda je koláč upečený, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.

5. KROK

Dezert po upečení nechte vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem. 

Tip: Každou porci koláče s meruňkami můžete ozdobit několika lístky máty.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

7. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů