Šťavnatý meruňkový koláč s drobenkou - postup přípravy
Meruňkový koláč, podle paní Romany Važanské, můžete servírovat jako sladkou snídani nebo dezert k odpolední kávě i na oslavách. Připravíte ho rychle a jednoduše.
Na koláč
Drobenka
Nejprve připravte drobenku. Polohrubou mouku smíchejte s cukrem a přepuštěným máslem.
Poznámka: Místo přepuštěného másla můžete použít klasické máslo.
V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vejci. Jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do nich mléko, mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte.
Těsto vlijte na plech, pokryjte ho, rozpůlenými a vypeckovanými, meruňkami a posypte drobenkou.
Poznámka: Plech vymažte tukem a vysypte moukou, aby se z něj dezert snadno vyndával.
Meruňkový koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Tip: Zda je koláč upečený, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Dezert po upečení nechte vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem.
Tip: Každou porci koláče s meruňkami můžete ozdobit několika lístky máty.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.