Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě

2,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě - postup přípravy

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě jsou ideálním způsobem, jak uchovat chuť čerstvé zeleniny po celý rok. Neobsahují zbytečné chemikálie a mají univerzální využití.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Omytá rajčata na jedné straně nařízněte do kříže a vložte je do většího hrnce, kde je zalijte vroucí vodou. Po 2 minutách vodu slijte a zeleninu oloupejte.

2. KROK

Z rajčat odstraňte stopky, zbytek zeleniny nakrájejte na malé kousky a vložte je do sterilizovaných sklenic, kde je průběžně prosypávejte solí. 

Poznámka: Do jedné sklenice o objemu 500 ml se vede asi 470 g rajčat.

3. KROK

Sklenice uzavřete, vložte je do zavařovacího hrnce se dnem vyloženým utěrkou, do kterého nalijte vodu až po víčko a zavařujte ji 15 minut při teplotě 115–117 °C. Sklenici v hrnci nechte do doby, než teplota voda klesne na 40 °C a poté je vyndejte. 

4. KROK

Poznámka: Pokud budete zavařovat v klasickém hrnci, půllitrové sklenice zavařujte 20–25 minut. Budete-li používat litrové sklenice, zvyšte čas zavařování na 35–40 minut. 

5. KROK

Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě skladujte na tmavém a chladném místě. 

Tip: Rajčata, která nespotřebujete, můžete vložit do uzavíratelného sáčku a zamrazit je. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů