Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě - postup přípravy
Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě jsou ideálním způsobem, jak uchovat chuť čerstvé zeleniny po celý rok. Neobsahují zbytečné chemikálie a mají univerzální využití.
Ingredience
Omytá rajčata na jedné straně nařízněte do kříže a vložte je do většího hrnce, kde je zalijte vroucí vodou. Po 2 minutách vodu slijte a zeleninu oloupejte.
Z rajčat odstraňte stopky, zbytek zeleniny nakrájejte na malé kousky a vložte je do sterilizovaných sklenic, kde je průběžně prosypávejte solí.
Poznámka: Do jedné sklenice o objemu 500 ml se vede asi 470 g rajčat.
Sklenice uzavřete, vložte je do zavařovacího hrnce se dnem vyloženým utěrkou, do kterého nalijte vodu až po víčko a zavařujte ji 15 minut při teplotě 115–117 °C. Sklenici v hrnci nechte do doby, než teplota voda klesne na 40 °C a poté je vyndejte.
Poznámka: Pokud budete zavařovat v klasickém hrnci, půllitrové sklenice zavařujte 20–25 minut. Budete-li používat litrové sklenice, zvyšte čas zavařování na 35–40 minut.
Sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě skladujte na tmavém a chladném místě.
Tip: Rajčata, která nespotřebujete, můžete vložit do uzavíratelného sáčku a zamrazit je.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Вкусная минутка


