Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sterilovaný salát na zimu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Sterilovaný salát na zimu - postup přípravy

Pokud máte velkou úrodu paprik, rajčat a okurek, není nic jednoduššího, než si je v létě naložit a sterilovat. Budete tak mít připravené zásoby salátu třeba na celou zimu.

Ingredience pro:
1 porce

Na salát

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Připravte si velkou mísu, do které se vám vejdou všechny ingredience. Zeleninu si pečlivě omyjte. Papriky zbavte semen a nakrájejte na proužky. Z okurek odstraňte konce a nakrájejte je na tenké plátky. Z rajčat odstraňte část, kde byla stopka, a nakrájejte je na měsíčky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.

2. KROK

Nasekejte si tři svazky petrželky a dejte k zelenině. Nakonec nakrájejte česnek na tenké plátky. Pokud máte rádi pikantní saláty, můžete si k zelenině dle chuti přidat nakrájenou chilli papričku. Přidejte olej a dvě lžíce soli a vše promíchejte. Nechte půl hodiny stát, aby zelenina pustila vodu.

3. KROK

Připravte si potřebný počet zavařovacích sklenic. Pak do nich dejte zeleninu. Musíte ji řádně pěchovat, aby pouštěla vodu. Když máte sklenice plné, přilijte vodu, která zbyla v míse. Pokud není zelenina ponořená, více pěchujte. Pak do každé sklenice přidejte lžičku cukru a devítiprocentního octa. Pokud máte slabší, poměr upravte.

4. KROK

Sklenice uzavřete čistým nepoužitým víčkem a dejte do velkého hrnce se studenou vodou. Začněte ji vařit. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen na minimum a nechte sterilizovat 35 minut. Poté sklenice vyndejte, přikryjte a nechte vychladnout. Na chladném a temném místě, jako je sklep, zelenina vydrží celou zimu.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů