Štola s marcipánem, ořechy a kandovaným ovocem - postup přípravy
Každý dodržuje o Vánocích určité tradice, mezi které patří například také pojídání štoly s marcipánem. Pokud chcete tuto tradici zařadit k těm svým, vyzkoušejte jednoduchý recept paní Jany Podolákové Burkartové.
Ingredience
Všechny ingredience smíchejte v robotu dohromady a poté rukama uhněťte těsto.
Tip: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Z těsta vytvarujte váleček, který ve středu mírně promáčkněte a do tohoto místa umístěte nakrájený marcipán, přes který přečnívající těsto přehněte tak, abyste jej zakryli.
Tip: Místo marcipánu můžete použít například perníkovo-mandlovou hmotu. Konkrétně v tomto receptu byl použit Anthon Berg Ren Rå marcipán, viz foto níže.
Štolu s marcipánem dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 50 minut.
Poznámka: Zda je štola hotová poznáte tak, že do jejího středu zapíchnete špejli. Pokud se na špejli chytá těsto, pečte dále. Pokud je špejle čistá, můžete štolu z trouby vyndat.
Ještě horkou štolu potřete rozpuštěným máslem a v silné vrstvě ji posypte moučkovým cukrem.
Poznámka: Je vhodné připravit štolu přibližně týden před Štědrým dnem a po vychladnutí ji zabalit do potravinové fólie. Po rozbalení je štola krásně vláčná a má dlouhou trvanlivost.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.