Zbytkové jídlo à la havířina

i Zdroj fotografie: Petra Pospíchalová
ČAS PŘÍPRAVY
10 minut
ČAS VAŘENÍ
30 minut
NÁROČNOST
Snadná

Zbytkové jídlo à la havířina - postup přípravy

Havířina nebo uhlířina je klasické chudé staročeské jídlo, v němž hrají hlavní roli brambory, zelí a lepené knedlíčky. Ve skutečnosti však havířina nemá vyloženě předepsaný tvar a podobu, a proto jej lze skvěle pojmout jako dobrotu ve stylu „co dům dal“, tak jako to udělala paní Petra Pospíchalová.
1. KROK

Fleky uvařte v osolené vodě doměkka. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a rovněž je nechte uvařit.

2. KROK

V pánvi rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje, cibuli nasekejte nadrobno a osmahněte ji na oleji dorůžova. Přidejte na kostičky pokrájený špek nebo slaninu a nechte ji krásně opražit.

3. KROK

Do pánve ke slanině přidejte slité a okapané kyselé zelí, vše ochuťte kmínem a duste doměkka. Přidejte uvařené brambory a fleky, vše podle chuti osolte, dochuťte pepřem a sušeným česnekem, nechte chvilku rozvonět a podávejte.

4. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 286 hlasů
Nahlásit chybu
150 lidí právě čte
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt