Strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky - postup přípravy
Pokud přemýšlíte, jaký dezert připravit k nedělnímu kafíčku, vyzkoušejte strouhaný kakaový koláč podle paní Važanské. Jako náplň zvolte tvarohový krém doplněný jablky, avšak použít můžete i hrušky či jiné oblíbené ovoce.
Strouhané těsto
Na náplň
Do větší mísy nasypte prosátou hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, kakao a kypřicí prášek do pečiva. K surovinám poté přidejte nakrájené změklé máslo nebo Heru.
Do mísy přidejte žloutek a zakysanou smetanu. Vše velmi pečlivě promíchejte a ze směsi vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho do lednice, dokud neztuhne. Mezitím vložte do mísy tvaroh, cukr dle chuti, žloutky, pudinkový prášek a mléko či smetanu. Poté vše důkladně vyšlehejte.
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté ho opatrně pomocí stěrky vmíchejte do tvarohového krému. Těsto poté vyjměte z lednice a rozdělte ho na dvě poloviny.
Plech s vyšším okrajem pečlivě vymažte máslem a vysypte ho moukou. Poté polovinu těsta nastrouhejte na hrubém struhadle a rozprostřete ho rovnoměrně po plechu.
Na nastrouhané těsto rozprostřete tvarohový krém. Jablka omyjte, oloupejte a zbavte je jádřinců. Poté je nakrájejte na plátky a vyskládejte je krém.
Jablka posypte skořicí dle chuti a nastrouhejte na ně zbytek těsta. Takto připravený koláč vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ho přibližně 35 minut.
Strouhaný koláč vyjměte z trouby, nechte ho zcela vychladnout a poté ho nakrájejte. Před servírováním ho můžete lehce posypat moučkovým cukrem.
Tip: Kromě jablek můžete použít také hrušky, maliny, jahody nebo rybíz či borůvky. Pokud doma žádné ovoce nemáte, tvarohový krém potřete domácí marmeládou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.